Brzina učitavanja sajta: Pripremite se za Google Speed Update

  • 04/03/2018
  • SEO
No Comments

Brzina učitavanja sajta

Brzina učitavanja sajta postala je sastavni deo kada je u pitanju SEO optimizacija, i jedan je od najvažnijih faktora rangiranja na Google preraživaču. Do sada je već puno puta dokazano da brže vreme učitavanja sajta direktno pomaže vama, jer korisnici ostaju duže vremena na vašem sajtu, osiguravajući time da imate stabilan saobraćaj i nižu stopu brzog odlaska sa sajta (bounce rate).

Brzina učitavanja sajta: Pripremite se za Google Speed Update

Postoje različiti načini za smanjenje vremena učitavanja sajta, koji uključuju korišćenje raznih WordPress alata, zajedno sa nekim efikasnim tehnikama kada je u pitanju optimizacija sajta, koje će vam pomoći da se sajt učita brzo.

Odlična brzina učitavanje sajta definitivno će vam pomoći u poboljšanju vašeg rangiranja na Google, jer je to kao što smo i rekli, jedan od ključnih faktora ako imate u plani da vam prva strana Google bude krajnja destinacija. Pretraga preko mobilnih telefona je u stalnom rastućem trendu, a naglasak na redizajn sajta koji će prilagoditi vaš sajt mobilnim uređajima je ključan za povećanje prometa. Imajući sve to u vidu, plus Mobile first indexing, jedno od glavnih predstojećih ažuriranja koja dolaze ove godine je Google Speed Update. Ovo ažuriranje stupa na snagu u julu 2018. godine, i evo šta treba da znate o njemu i kako da zadržite svoj veb sajt na dobroj poziciji.

Šta je Google Speed Update?

Kao što je najavio sam Google, Google Speed Update ima za cilj poboljšanje brzine učitavanja veb strana. On će ovo iskoristiti kao još jedan faktor za rangiranje prilikom pretrage na mobilnim uređajima. Brzina učitavanja veb stranice je faktor rangiranja za desktop računare od 2010. godine, međutim sada je došlo vreme da se brzina na mobilnim uređajima odrazi na rezultate za mobilnu pretragu.

Kada je vaš sajt dostupan korisnicima na mobilnim uređajima, vi dobijate ka njemu veliku količinu saobraćaja na internetu. Današnji mobilni uređaji postaju sve sofisticiraniji i sposobniji da obavljaju istu količinu funkcija kao i računari. Ovo, zajedno sa poboljšanjem internet povezanosti širom sveta, čini mobilne uređaje najprikladnijom platformom za pristup internetu i pretragu.

Uradite redizajn sajta

Google je uvideo zadnjih godina povećanu upotrebu mobilnih uređaja prilikom pretrage. Zato su želeli da osiguraju da korisnici dobiju brz i pouzdan pristupu veb sajtovima na mobilnim uređajima. Ovo je dovelo do ažuriranja brzine, s namerom da se poboljša brzina učitavanja mobilnih stranica na nekim sporijim sajtovima. Iako su sajtovi prilagođeni za mobilne uređaje, postali veoma pristupačani, neki i dalje imaju problema sa performansama koje uzrokuju sporo učitavanje i upotrebu.

Sa Google Speed Update, korisnici mogu očekivati bolje performanse svojih veb strana, a SEO agencije usresrediti veće napore za optimizaciju sajtova za mobilne uređaje.

Priprema za Google Speed Update

Ažuriranje koje nam dolazi u julu, ostavilo nam je još samo 4 meseca da se spremimo. Iako je ovo kratak rok ipak imamo dovoljno vremena da možete optimizovati svoje veb strane za mobilne uređaje i pobrinuti se da sve dobro profunkcioniše do trenutka kada brzina učitavanja na mobilnim uređajima postane faktor rangiranja. SEO Team vam ukratko predstavlja neke od najefikasnijih metoda koje će vam pomoći da optimizujete svoj veb sajt za predstojeće ažuriranje.

brzina učitavanja sajta Google

Ipak napomenućemo Vam još jednom da je preporuka Google da se optimizacija sajtova prepusti stručnim licima.

Primenite AMP

Veb sajtovi koji koriste AMP strane se konstantno povećavaju. To se dešava uglavnom zbog činjenice da AMP poboljšava ukupne performanse veb strana. Time se postiže i da je sam sajt pristupačniji korisnicima na mobilnim uređajima. Mnogi kažu da je AMP komplikovan proces implementiranja na veb stranama. Međutim to je zapravo brz i jednostavan proces kada koristite odgovarajuće alate.

Upotrebu AMP-a su podržali svi u SEO industriji, uključujući i naš SEO Team. Ako želite efikasan način optimizacije vašeg sajta za mobilne uređaje u 2018. godini, ovo je najbolji početak za to.

Optimizacija sajta i sadržaja

Kada korisnici pristupe nekom sajtu preko mobilnog uređaja, očekuju da će moći da pristupe svim njegovim stranama. Žele da vide itentično ono što je i na desktop verziji. Postoji i dalje, mnogo veb strana koje sprečavaju ili onemogućavaju korisnike da vide kompletan sadržaj na mobilnom telefonu. Ne moramo da vam govorimo koliko to negativno utiče na sliku vašeg brenda.

Izrada sajta koju radi SEO Team je od samog početka fokusirana na to da korisnici mogu pristupiti istoj količini sadržaja na desktop i mobilnim verzijama.

Ukoliko kompletan sadržaj sa desktop računara može da se prikaže i na mobilnom telefonu, to će osigurati da vaši posetioci imaju bolje korisničko iskustvo (još jedan važan faktor rangiranja). Za sve sajtove koje dizajniramo i programiramo za naše korisnike, uvek radimo proveru da li se sadržaj vidi na svim uređajima isto. Ne zaboravite da, ograničavanje sadržaja na mobilnom telefonu utiče na korisničko iskustvo. Zato je važno da uradite dobru optimizaciju dostupnosti sadržaja koji će se prikazivati vašim korisnicima.

Brzina učitavanja sajta – Provera

Postoji mnogo online dostupnih alata uz pomoć kojih možete pratiti brzinu učitavanja sajta ili određenih veb strana. Jedan od boljih alalta je Test My Site. Sve što treba da uradite je da unesete URL adresu vašeg veb sajta i sačekajte oko minut da vidite rezultate.

Svet se menja

Ažuriranje Google Speed-a je prvenstveno namenjeno sprovođenju Mobile first indexing. Dodavanje još jednog faktora za rangiranje menja situaciju u SEO svetu za mobilne uređaje. Uz ove naše savete, bićete spremni za nastupajuće ažuriranje.

Ukoliko želite i vi da uđete u borbu za boju poziciju na Google kontaktirajte nas i daćemo vam besplatnu analizu vašeg veb sajta i predloge za unapređenje.

Leave a Comment

SEO Team - Digitalni marketing

O nama

Mi smo agencija za digitalni marketing sa fokusom na profesionalnu pomoć našim klijentima da postignu odlične rezultate u nekoliko ključnih oblasti.

Zatražite besplatnu SEO analizu sajta

Nudimo profesionalne SEO usluge koji pomažu sajtovima da drastično povećaju vidljivost prilikom organskih rezultat pretrage kako bi se nadmetali za najviši rangove čak i kada su u  pitanju visoko konkurentne ključne reči.

Upišite se u našu mail listu!

Poslednje sa našeg bloga

Pogledajte sve sadržaje