logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com
 

Blog

Home / SEO  / Optimizacija sajta u 2021. godini – Kako se bolje rangirati na Google?
optimizacija sajta u 2021. godini

Optimizacija sajta u 2021. godini nam donosi još više uzbuđenja ali i teškog rada kako bi sajtovi bili što bolje rangirani na Google pretraživaču. Od skromnih početaka interneta i oglašavanja na mreži, došli smo do ere u kojoj je internet ključno sredstvo komunikacije, a oglašavanje na mreži se trenutno procenjuje na više od 400 milijardi dolara godišnje, što je daleko nadmašilo i oglašavanje na televiziji. Globalna pandemija sa COVID-19 virusom je samo ubrzala ovaj trend i podstakla još više kompanija da fokus svog oglašavanja okrenu ka internetu.

Google nam najavljuje velike promene u svojim alogritmima tako da će borba za što bolju poziciju biti sve veća. Kada je optimizacija sajta u 2021. godini šta možemo da očekujemo? Koji su to trendovi koji će nam doćo? Kako će promene uticati na SEO industriju? U ovom članku ćemo razgovarati o glavnim trendovima za koje očekujemo da će uticati i promeniti smer optimizacije sajtova u 2021. godini.

OptimizacijaOptimizacija sajta u 2021. godini nam donosi još više uzbuđenja ali i teškog rada kako bi sajtovi bili što bolje rangirani na Google pretraživaču. sajta u 2021. godini – Direktne promene na Google pretraživaču

Optimizacija sajta je u potpunosti zavisna od prvenstveno Google pretraživača. Sve promene u svom algoritmu koje je Google najavio za ovu godinu, imaće direktne i široko rasprostranjene uticaje na optimizaciju sajta u 2021. godini. Ove promene će diretno dovesti do gubitaka u milijardama dolara za neka preduzeća, dok će za druge dovesti do dobitka od  nekoliko milijardi dolara. Važno je biti svestan predstojećih promena i kako se najbolje pripremiti za njih.

1# Page experience kao faktor rangiranja na Google pretraživaču [Maj 2021]

Od maja 2021. godine, trebalo bi da očekujete da ono što Google naziva „page experience signals“ bude faktor rangiranja. Page experience odnosi se direktno na način kakvo iskustvo i interakciju imaju posetioci sa Vašim sajtom. Određuju ga mnoga svojstava kao što su prilagođenost mobilnim uređajima, brzina učitavanja, HTTPS-a i ostala. Pored već ovih signala koje Google već koristi za rangiranje na svom pretraživaču u 2021. godini uvodi i Core Web Vitals kao deo „iskustva sa veb stranicama“. Core Web Vitals je metrika usmerena ka korisniku i pokušava da odredi kvalitet korisničkog iskustva Vašeg sajta. Ove metrike su usmerene na korisnika mereći Brzinu učitavanja sajta (Largest Contentful Paint), Interaktivnost (First Input Delay)  i Vizuelnu stabilnost (Cumulative Layout Shift). Prve dve stavke za Core Web Vitals deluju sasvim razumljivo, i opisali smo ih bolje u našem članku Google Core Web Vitals i WordPress – Šta treba da znate?  dok bi treća mogla da zbuni neke ljude. Vizuelna stabilnost se odnosi na to koliko se raspored na sajtu menja tokom pregleda. Na primer, zamislite da dugme “Saznajte više…” kada pređete mišem preko njega promeni svoj položaj ili odskoči. Ovo sasvim očigledno donosi loše korisničko iskustvo i ova metrika ima za cilj da to izmeri. Optimizacija sajta u 2021. godini prilično će zavisiti od Core Web Vitals faktora rangiranja jer korisničko iskustvo na Vašem sajtu je nešto što Google želi da izmeri kako bi svojim korisnicima pružio kvalitetniji i zanimljiviji sadržaj. Uzimajući u obzir sve ovo, sajt koji se bude učitavao brže, imao bolju interaktivnost, bude stabilniji, sigurniji, prilagođeniji mobilnim uređajima…vodiće ka vrhunskom korisničkom iskustvu koje će Google nagraditi boljom pozicijom na svom pretraživaču.

Istaknite se u top pričama bez AMP-a

Još jedna svrha uvođenja novog okvira za rangiranje doživljaja veb stranica je da sadržaj koji nije AMP ispunjava uslove za prikazivanje u Top Stories za mobilne telefone. To je jedan od glavnih načina na koji sajtovi privlače promet ka svom sadržaju sa mobilnih uređaja, pa bi ovo moglo biti značajna promena kada je u pitanju optimizacija sajta u 2021. godini koja bi poremetila rangiranje mnogih sajtova na mobilnim uređajima. Ova promena će takođe biti uvedena u maju 2021. godine, koji postaje mesec kada će SEO experti imati pune ruke posla ako se nisu spremili na vreme.

Moramo biti spremni na sve drastične promene koje će nam ova promena Google algoritma doneti. U ovoj fazi za sada ne možemo utvrditi njegov uticaj sa sigurnošću ali biće tumbanja i to žestokog..

2# Mobile-first indexing pogodiće sve sajtove na Google u 2021. godini [mart 2021]

Prioritetno indeksirane mobilne verzije sajta sigurno nije novost za SEO svet jer ga Google koristi već više od nekoliko godina ali će nam doneti neke promene kada je u pitanju optimizacija sajta u 2021. godini. Prvi put je predstavljen kao odgovor na sve veći problem u tom momentu a to je da sve više ljudi koristi svoje pametne telefone da bi pronašlo proizvode, usluge, vesti, informacije. Problem je u tome što se u tom momentu verzije sajtova za mobilne uređaje i računare nisu podudarale uvek po sadržaju, a Google je obično indeksirao samo jednu verziju, koja je tradicionalno bila verzija za PC. Ovo je stvarlo neusklađenost između rangiranja na mobilnim uređajima i sadržaja na ovim stranicama. Da bi ublažio ovu neusklađenost, jer je postajala sve veći problem zbog sve veće popularnosti mobilnih uređaja, Google je odlučio da primeni indeksiranje sadržaja prvo za mobilne uređaje. Primarno indeksiranje za mobilne uređaje odnosi se na praksu indeksiranja mobilne verzije sajta prvo u Google bazama podataka umesto verzije za računare.

Prelazak sa šeme indeksiranja sa verzija za računare na verzije za mobilne urežaje, bio bi ogroman korak, i zato Google godinama lagano sprovodi i usavršava ovu promenu. Sve je počelo dozvoljavanjem mogućnosti vlasnicima sajtova da promene indeksiranje svojih veb lokacija u first-mobile. Usledilo je postavljanje „Mobile-first“ kao podrazumevane opcije za popisivanje novih sajtova. Konačno i najnovije ažuriranje dolazi u martu 2021. godine kada će Google preći na Mobile-firste indexing kao podrazumevanu opciju za sve veb lokacije. To znači da bi se način indeksiranja sajta i njegovog sadržaja mogao već desiti u martu i teško je utvrditi unapred koliki će uticaj imati ova promena, ali trebalo bi očekivati određenu nestabilnost na Google stranicama pretrage.

Srećom, Google je objavio osnovne smernice za obezbeđivanje nesmetanog prelaska na Mobile-first indexing:

  • Proverite da li  je sadržaj vašeg sajta vidljiv Google paukovima (crawlers / bots).
  • Obavezno popunite sve relevantne metaoznake kako na mobilnom tako i na desktop verzijama vaših odredišnih stranica.
  • Osigurajte da se vaše veb strane na mobilnim uređajima brzo učitavaju tako što ćete omogućiti lazy loading.
  • Uverite se da ne blokirate nijednu relevantnu URL adresu specifičnu za mobilne uređaje u datoteci robots.txt.
  • Iako je teško obezbediti identičan sadržaj, pokušajte da imate bar identičan primarni sadržaj u obe verzije.
  • Proverite alt oznake slika i video zapisa.

Optimizacija sajta u 2021. godini – Širi SEO trendovi

Optimizacija sajta u 2021. godini nam pored specifičnih ažuriranja Google algoritama, donosi i učvršćivanje nekih prethodnih informacije o nekim širim trendovima koji će promeniti način na koji radimo optimizaciju sajtova. Neki od ovih trendova traju godinama i tek se sada ubrzavaju, dok su drugi novi. U nastavku ćemo obraditi one najistaknutije.

1. Glasovna pretraga postaje sve istaknutija

Glasovna pretraga praktično nije postojala pre samo pet godina. Ipak, razvoj i širenje Alexa, Google Assistant-a i mnoštva drugih glasovnih asistenata tokom poslednjih nekoliko godina popularizovali su glasovnu pretragu izvan naših najluđih snova. Prema podacima, prihod od glasovne pretrage će se više nego učetvorostručiti od 2019. do 2025. godina sa samo 2 milijarde na 40 milijardi dolara. Ova eksplozija popularnosti predstavlja mogućnosti i izazove tradicionalnim SEO pristupima. Kao primer, u glasovnim pretragama je dobijanje prve pozicije mnogo važnije nego u tradicionalnim pretragama na Google. Zbog toga su Vam potrebni različiti pristupi kako biste u potpunosti iskoristili ovu novu granu SEO Industrije.

2. Feature snippets i microdata

Google pokušava da uvede sve više i više vrsta istaknutih isečaka na svoju početnu stranicu. Oni se kreću od recepata do vesti i vodiča. Cilj ovih fragmenata je da ubrzaju pretragu korisnika i zadrže ih na Google pretraživaču. Ipak ovo je korisan alat za sajtove, jer imate priliku da budete istaknuti, što bi privuklo mnogo saobraćaja ka Vašim veb stranama.

Naravno, ovo ne znači uvek da ćete videti eksponencijalni rast saobraćaja ka Vama, ali podaci Ahrefsa pokazuju da je ovo jako bitno! Ako to uvrstite u neki prosek, znači da ćete ostvariti oko 8,6% stope učestalosti klikova, dok će vrhunski „prirodni rezultat“ dobiti 19,6% saobraćaja. Ovo je izuzetno impresivno i pokazuje da istaknuti isečak “krade” značajnu količinu klikova sa gornje pozicije, što bi dovelo do 26% stope učestalosti klikova u SERP-ovima bez istaknutog isečka. Iako morate biti oprezni oko toga kako vas Google prikazuje. Trebali biste nadgledati rangiranje i prilagoditi fragment i optimizovati ga za više klikova.

optimizacija sajta u 2021. godini

3. Netekstualni sadržaj

Optimizacija sajta u 2021. godini donosi nam internet zasićen blogovima i odredišnim stranicama. U 2021. godini dolazi nam sve teže rangiranje po važnim ključnim rečima. Zbog toga mnoge SEO agencije pokušavaju da prošire svoj domet kreiranjem raznovrsnijeg sadržaja. Infografike su jedan od lakših načina za stvaranje angažovanja i boljeg rangiranja, iako su čak i oni previše korišćeni poslednjih godina. Trenutno video snimci mnogo obećavajuću kada je u pitanju optimizacija sajta u 2021. godini. Vido snimci se mogu otpremiti na YouTube a zatim jednostavno ugrađeni u Vaš sajt. Pomoći će Vam da dobijete više saobraćaja od YouTube pregleda, koji izgledaju manje zasićeni od Google tradicionalnog pretraživača trenutno. To ne znači da su manje važni. YouTube svake godine generiše 15 milijardi dolara za Google. To je platforma koju ne smete da zanemarite.

Takođe je vredno napomenuti da na Google stranicama pretrage postoje određeni video isečci za koje se možete rangirati samo putem video sadržaja, i naročito su istaknuti u upitima za pretragu koji počinju sa „kako da“, tražeći vodiče i druge oblike edukacije.

4. Optimizacija sajta u 2021. godini – UX

Vremena u kojima je SEO bio samo metatag i naslov odavno su prošla. Danas je SEO složena tema koja kombinuje stručnost iz mnogih različitih oblasti, od marketinga do softverskog inženjerstva i kreativnog pisanja, kako bi postigla najbolji rezultat. Nedavni trend kada je u pitanju optimizacija sajta u 2021. godini, i koji postaje sve veći i veći je UX SEO.

UX (Korisničko iskustvo) SEO se odnosi na praksu optimizacije korisničkog iskustva veb stranica radi postizanja boljih stopa konverzije i angažovanja. Nije važno samo da Vaš sajt ima redovne posetioce, već je podjednako važno osigurati da ti posetioci stupe u interakciju sa Vašom veb lokacijom. Priče o uspehu u redizajniranju UX-a su gotovo neograničene, na primer, jedan sajt je otkrio da je samo redizajn početne stranice povećao njihove prihode za 35%. Nema razloga zašto UX optimizacija ne bi mogla biti sastavni deo vaše SEO strategije, a UX SEO Vam daje okvir da to postignete.

Optimizacija sajta u 2021. godini – Zaključak

Svake godine Google uvede više od 3600 malih promena u svoje algoritme i svake godine se pojavljuju trendovi u ovom nestabilnom sektoru koje niko nije uspeo da predvidi. Morate stalno da pratite SEO vesti da bi Vaš sajt bio u igri  u 2021. godini. Trudili smo se da ovaj članak učinimo što je moguće sveobuhvatnijim, a Vi biste trebali biti pripremljeni za izazove koji predstoje ako obratite pažnju na sve trendove koje nam donosi optimizacija sajta u 2021. godini koje smo Vam ovde predstavili.

Ilija Dragoslavić je tehnički direktor SEO Team agencije. Ilija je entuzijasta u SEO industriji više od 11 godina. Odgovoran je za vođenje SEO kampanja širom sveta za e-prodavnice i sajtove širom sveta (Velika Britanija, Nemačka, Švedska, SAD, Australija, Grčka, Austrija, Crna Gora…).

Sorry, the comment form is closed at this time.