logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com

DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED

 

Blog

Home / SEO  / Šta je Google Dance, termin koji kod mnogih unosi paniku
google dance

Svakog dana se na mrežu postavljaju novi sajtovi, blogovi, e-prodavnice. Kako bi bio u toku sa skoro konstantnim prilivom novog sadržaja na vebu, Google takođe stalno ažurira svoj algoritam kako bi što bolje rangirao sajtove i dodao nove veb strane u rezultate pretrage.

Šta je Google Dance?

Ažuriranja koje primenjuje Google vode nas do termina Google Dance koji je odlično poznat među veb programerima i SEO stručnjacima. Google Dance se odnosi na fenomen nestabilnih pozicija prilikom rangiranja veb sajtova dok Google prilagođava svoje rangiranje i ponovo ocenjuje i indeksira stranice.

Google Dance je takođe poznat i kao „faktor slučajnih rangiranja“. Kada redizajnirate ili dodajete novi veb sajt, normalno je da očekujete promene na Google pretraživaču. Međutim, Google Dance često izaziva kolebanje čak i kada se ništa nije promenilo. Google konstantno ažurira svoj algoritam i neprestano pomera rang veb strana na svom pretraživaču. To se dešava iz razloga dodavanja novih veb strana, brisanja starih  ili njihove nedostupnosti.

Koliko često se dešava Google Dance?

Google stalno indeksira sajtove, prilagođavajući ih novom algoritmu i ocenjujući vrednost i relevantnost svake veb strane. To, naravno, dovodi do kolebanja i promena u redosledu na stranama Google pretraživača.

Pre nekoliko godina kada je Google ima stariji algoritam, Google Dance je menjao rangiranja na mnogo dramatičniji način, otprilike jednom mesečno. Uz Google trenutni algoritam, indeksiranje i analiziranje veb sadržaja je mnogo češče, tako da su oscilacije manje dramatične nego što su nekada bile.

Google Dance i dalje menja poziciju sajta na svom pretraživaču, a svaki put kada redizajnirate svoj sajt trebalo bi da očekujete neko kolebanje u rangu. Ono što smo mi do sada primetili je da se najuočljivije promene dešavaju ponedeljkom, ali Google kaže da se pomeranja u rangiranju usled Google Dance svakodnevna.

Zašto je Google Dance važan?

Google Dance je važan jer može uticati na rangiranje vašeg sajta, što rezultira smanjenjem ili možda povećanjem poseta na vašim veb stranama prilikom organske pretrage na Google. Ono što je važno kada je Google Dance u pitanju, je da su promene često privremene.

Kada Google ponovo indeksira i rangira veb strane, vaš sajt može doživeti male promene na poziciji na Google pretraživaču. Ove promene su normalne i ne bi trebale da izazovu paniku. Ako odmah pokušate da se pozabavite veb sajtom zbog manjeg kolebanja usled Google Dance, to može pogoršati stvari i negativno uticati na vaše pravo rangiranje na Google.

Google Dance i SEO

Ako vaš veb sajt optimizuju SEO profesionalci, Google će primetiti da se uvode promene. Kad Google primeti da se radi optimizacija sajta, on će privremeno vaš sajt negativno oceniti, rangirajući ga nižom pozicijom. U objašnjenju za Google algoritam jasno stoji da „rang sajta može u početku da se smanji kao odgovor na pozitivnu promenu u njegovim informacijama na osnovu veza. Nakon nekog vremena, rang sajta može da poraste do njegove nove stabilne (ciljane) vrednosti “. Google prepoznaje da pozitivna promena ne mora nužno da rezultira momentalnim porastom rangiranja, a u stvari može učiniti suprotno.

Ključno je strpljenje

Google će dobro nagraditi SEO napore na vašem sajtu, ako mu date vremena. Ako se uplašite privremenog pada na rezultatima Google pretraživača, Google može označiti vaše instinktivne aktivnost kao negativne jer će prepoznati da pokušavate da prevarite sistem i da dođete do bolje pozicije nezasluženo.

Za dobar SEO potrebno je vreme. Ne dozvolite da Google Dance podriva vaše SEO strategije. Ne obraćajte mnogo pažnje prilikom kolebanja u rangu na početku i nastavite sa primenom kvalitetnih SEO praksi i na taj način će vaš rang na Google pretraživaču lagano rasti.

Post a Comment