logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com
 

Blog

Home / SEO optimizacija  / Pretraga slika na Guglu – Najnovija i unapređena opcija Gugla
Pretraga slika na Guglu

Pretraga slika na Guglu jeste jedna od unapređenih opcija koje je kreirao Gugl sa ciljem da privuče saobraćaj na ovom pretraživaču putem pretraživanja fotografija. Ažuriranje “Google Images“-a, ili “Gugl slika“, stvara novi i poboljšani način da vlasnici sajtova upravljaju prometom svojih fotografija.

Gugl dodaje više konteksta fotografijama, unapređuje tekst slika novim dodacima u rezultatima pretrage. To će vlasnicima Internet stranica omogućiti da dobiju veći promet na sajtovima.

Ova opcija će startovati početkom jula. Nova funkcija na “Google Images“-u će korisnicima Interneta odmah prikazivati objašnjenje šta se nalazi na fotografiji. Informacije o ljudima, mestima ili stvarima koje su u vezi sa slikama, biće prikazivane na Guglovom “grafikonu znanja”. On će se nalaziti ispod fotografija kada se na njih klikne. Pretraga slika na Guglu će ovom opcijom biti značajno unapređena, a ujedno, promet ka sajtovima biće mnogo veći.

Pretraga slika na Guglu – Više teksta = Više klikova

Tim iz Gugla navodi da je ovo ažuriranje namenjeno pomaganju pretraživačima da detaljnije istraže određene teme. Jedan od načina na koje pretraživači mogu da sa većom preciznosti istražuju teme jeste poseta web stranicama na kojima se nalazi prikazana slika.

Dodatni kontekst, odnosno tekst, učiniće slike privlačnijim za “klikanje”. Skoro kao da je Gugl dodao meta opise u rezultate pretrage slika. Međutim, nova Guglova opcija i meta opisi nisu sasvim isti, jer slike i podaci koji se pojavljuju ispod slika, dolaze iz različitih izvora. Pretraga slika na Guglu će se značajno razlikovati počevši od početka jula 2020. godine.

Rezultati pretrage koji se prikazuju u Gugl slikama dolaze sa web stranica širom Interneta, a odgovarajući podaci o svakoj sliku dobijaju se iz “grafikona znanja”. Gugl je naveo primere u kojima se vidi kako fotografija dolazi sa jedne lokacije, a dodatne informacije preuzimaju se iz drugog izvora. Recimo: fotografija poznate ličnosti objavljena je na portalu, a podaci koji se prikazuju su sa Vikipedije.

Pretraga slika na Guglu

S jedne strane, to vlasnicima sajtova daje malu kontrolu nad informacijama koje su prikazane ispod njihovih slika u rezultatima pretrage. S druge strane, Gugl omogućava sajtovima vidljivost više informacija o slikama koje bi mogle da dovedu do veće posete na sajtu.

Vlasnicima sajtova bi ova opcija trebalo da odgovara. Oni neće imati nikakve dodatne aktivnosti ili akcije, a poseta na sajtu će rasti.

Pretraga slika na Guglu – Prilika za veći promet na sajtovima

Ako budete imali sreće da se sadržaj vašeg sajta nađe na Guglovom grafikonu, imaćete veće šanse da se vaš sajt pojavljuje na prvoj strani Gugla. Iako se Vikipedija čini kao jedini izvor informacija u Guglovom grafikonu znanja, to ipak nije tako. Gugl privlači stotine web stranica i sakuplja milijarde podataka i informacija. U Guglovom grafikonu znanja postojaće preko 500 milijardi činjenica o oko pet milijardi entiteta.

Gugl je objavio da informacije koje se nalaze u Guglovom grafikonu znanja potiču iz različitih izvora koji sakupljaju podatke i informacije. Pored javnih izvora, Gugl licencira podatke i za pružanje informacija kao što su sportski rezultati, akcijske cene i vremenske prognoze. Takođe, Gugl dobija i informacije direktno od vlasnika sadržaja na različite načine.

Gugl navodi i da će vlasnici Internet stranica moći samostalno da dostave informacije na grafikon znanja, ali ujedno, moraju da budu prepoznati kao relevantan izvor. Pretraga slika na Guglu će se uskoro pretvoriti u trku za pozicioniranjem prema fotografijama.

Da biste se našli na grafikonu znanja, treba kao sajt da zahtevate i “panel znanja“. Posedovanje ovog panela će biti obavezno ukoliko želite da se nađete na grafikonu. Samim tim, povećaćete šansu da se nađete na grafikonu kao relevantan izvor, a vaš sajt će imati značajno više poseta.

Ova Guglova opcija je trenutno dostupna samo u Sjedinjenim Američkim Državama, ali uskoro će biti dostupna u celom svetu. Gugl je uveren da će se ovo ažuriranje uskoro proširiti na ceo svet.

Optimizacija fotografija na Guglu

SEO optimizacija fotografija odnosi se na usklađivanje veličine fotografije, njenog kvaliteta, relevantnosti i pravilnog imenovanja koje Gugl “voli”. Ukoliko osoba pretražuje na Guglu određeni proizvod, uslugu ili traži informaciju, prilikom unosa fokusnih ključnih reči u pretragu, pojaviće se fotografija sa vašeg sajta. Ipak, to će se dogoditi samo ukoliko ste je pravilno optimizovali.

Pretraga slika na Guglu

Najvažnija stvar prilikom SEO optimizacije fotografija jeste pravilno imenovanje fotografija, kao i dodavanje ALT atributa (ALT TAG) slikama.

Agencija za digitalni marketing SEO Team pruža najkvalitetniju uslugu SEO optimizacije sajtova, izrade sajtova, kao i redizajna sajtova. Naš tim okuplja prvoklasne stručnjake koji će vaš sajt lansirati u sam vrh prve stranice Gugla.

5 Comments
 • torrent

  I am regular reader, how are you everybody? This post posted at this website is genuinely fastidious. Austina Hershel Benoite

  07/02/2021 at 09:02
 • diziler

  Excellent post. I am facing many of these issues as well..| Mable Jess Abran

  07/02/2021 at 16:11
 • torrent

  I love reading through an article that can make people think. Also, thanks for allowing for me to comment! Cinnamon Townsend Budde

  10/02/2021 at 13:17
 • dizi

  I like the clarity of the ideas and the visual presentation that accompanies it. Look forward to attending a session! Caro Sammie Mistrot

  10/02/2021 at 16:00
 • erotik

  Perfectly written written content, Really enjoyed examining. Cordy Alisander Olodort

  11/02/2021 at 16:17
Post a Comment