logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com
 

Blog

Home / Izrada sajta  / Cena izrade sajta – Koliko iznosi i od kojih faktora zavisi? [DETALJNI VODIČ]
izrada sajta cena SEO Team 1

Bez obzira na to da li vaš biznis funkcioniše offline ili online, od krucijalnog je značaja da za svoje poslovanje imate kvalitetan veb sajt. Živimo u digitalnom svetu, zbog čega je neophodno prilagoditi se uslovima savremenog tehnološkog tržišta. Međutim, mnogi koji žele da uplove u ove vode, postavljaju prvo pitanje – koliko košta izrada sajta? U čemu se sastoji izrada sajta? Od čega zavisi cena izrade sajta? 

Odmah na početku treba reći da cena izrade sajtova ne može biti uniformna, odnosno jednaka za sve sajtove. Drugim rečima, cena izrade sajta je individualna i zavisi od sajta do sajta, odnosno od tipa sajta. Želite li da napravite personalni/blog sajt ili korporativni sajt? Da li želite da imate sajt u obliku web prodavnice ili, pak želite izradu veb-portala? Čak se i sajtovi u okviru iste kategorije veb-sajtova razlikuju po funkcionalnosti. Na primer, nije isto ako želite da napravite sajt sa desetak stranica i sajt koji će imati više stotina proizvoda. Nije isto ako želite da napravite, recimo, informativni sajt, sajt za restoran, sajt turističke agencije ili sajt u obliku web prodavnice.

Dalje, cena izrade sajta zavisi i od toga na koji način ćete kreirati veb-sajt. Želite li da unajmite frilensera, da napravite sajt preko veb-sajt buildera ili da angažujete profesionalizovanu agenciju specijalizovanu za izradu sajtova? Ovo su samo neki od faktora od kojih zavisi izrada sajta cena.

Zato u daljem tekstu nećemo dati CENOVNIK IZRADE SAJTA, jer ne postoji univerzalna cena, budući da je svaki projekat drugačiji. Ali ćemo vam dati detaljan prikaz svih najrelevantnijih faktora na osnovu koji se formira cena izrade sajta.

Izrada sajta cena – Domen, hosting i SSL sertifikat

Jedan od faktora koji određuje cenu izrade sajta svakako je domen sajta.

Domen određuje vaš online identitet. U pitanju je vaša jedinstvena online oznaka koja se prikazuje u URL-u vašeg veb-sajta. Domen sajta, kao skup odgovarajućih podataka (adresa računara, adresa i naziv DNS servera…) unikatan je za vaš sajt i predstavlja internet adresu na kojoj se nalazi vaš sajt. Domen je bitan zato što kompjuteri međusobno komuniciraju preko domena. Takođe, naziv domena, kreirajući online identitet vašeg sajta, uspostavlja kredibilitet vašeg sajta kod vaše ciljne grupe, pomažući vam da vaš online brend raste. Čak i da promenite hosting, ime domena vašeg sajta ostaje.

izrada sajta cena SEO Team 2

Odabir hostinga je takođe faktor od kojeg zavisi cena izrade sajta. Hosting jeste servis koji omogućava da korisnici Interneta pristupe vašem sajtu. Usluga veb-hostinga praktično omogućava zakup virtuelnog prostora u kojem ćete vi postaviti sajt. Jedna stvar jeste registracija domena sajta, a sasvim druga zakup hostinga kod provajdera. Veb-hosting utiče na brzinu učitavanja vašeg sajta, ima uticaj na koristničku podršku za slučaj da vaš sajt ima probleme, kao i na brojne druge funkcije. Iako postoje besplatni hostinzi, njih vam ne preporučujemo budući da ne nude gotovo nikakvu tehničku podršku.

SSL sertifikat štiti vaš sajt, ali i poseticoe vašeg sajta, tako što pruža zaštitu prilikom transfera osetljivih podataka. Poput naziva domena, SSL sertifikat je vidljiv i nalazi se i u URL adresi vašeg sajta. Ako je SSL sertifikat validan, u URL-u ćete videti oznaku “https” umesto “http”. Ako sajt nema SSL sertifikat, onda je sajt nepouzdan, čime se smanuje interakcija klijenata sa njim. Sa SSL sertifikatom pokazujete da je vaš sajt kredibilan i pouzdan.

Tema veb-sajta i responzivni dizajn određuju cenu izrade

Kada je u pitanju izrada sajta cena, jedan od važnih faktora koji je determiniše jeste i stil/tema sajta. Govorimo, naravno, o veb dizajnu. Veb dizajn se prvenstveno fokusira na vizuelni izgled vašeg sajta, ali ne samo na to. Od kvalitetnog veb dizajna zavisi i upotrebljivost vašeg sajta. U principu, veb dizajn zauzima najskuplju, ali ujedno i najuticajniju stavku prilikom određivanje cene izrade sajta. Razlog tome jeste zato što upravo (ne)kvalitetan veb dizajn određuje i performanse vašeg sajta.

Na taj način, iz perspektive vaše publike, ali i Internet pretraživača, veb dizajn ima gotovo odlučujuću ulogu za sajt. Statistika je pokazala da čak 94 odsto posetilaca vašeg sajta stvara prvi utisak o sajtu na osnovu veb dizajna! Ukoliko je vaš sajt zastareo ili je navigacija na njemu komplikovana, korisnici će otići sa njega, čime će se stvoriti negativna slika o vašem brendu. Google i ostali pretraživači su pametni i oni vode računa o funkcionalnosti, performansama i dizajnu vašeg veb sajta. To je zbog toga što Google i ostali pretraživači žele Internet korisnicima da prikažu relevantne online rezultate. Ako je sajt spor ili neupotrebljiv, onda se on neće prikazati na prvoj stranici Gugla ili drugog pretraživača. U tom pogledu bitna je i SEO optimizacija sajta.

Responzivni dizajn utiče na cenu izrade sajta, jer on omogućava korisnicima da pristupe vašem sajtu sa različitih uređaja na isti način. Drugim rečima, responzivni dizajn prilagođava vaš sajt različitim uređajima (računaru, mobilnom telefonu…), tako da korisnici imaju isto iskustvo. Više od polovine globalnog internet saobraćaja potiče sa mobilnih uređaja, zbog čega je veoma bitno da kompanije imaju responzivni dizajn sajta. Responzivni dizajn omogućava da vaš veb-sajt podržava svakog korisnika u vašoj ciljnoj grupi.

Izrada sajta cena – Broj stranica i interaktivni multimediji

Svakom veb sajtu potreban je kontent, odnosno sadržaj koji se sastoji iz veb-stranica. Činjenica je da od broja veb stranica zavisi i cena izrade sajta i taj broj je u tesnoj sprezi sa veb dizajnom. U najvećem broju slučajeva veb-agencije određuju cenu izrade sajta na osnovu broja veb-stranica. Veći broj stranica = veća cena izrade sajta.

Broj stranica, sa druge strane, zavisi od broja proizvoda i usluga. Na primer, sajt online prodavnice će zahtevati veći broj stranica nego veb-sajt pekare. Zato je neophodno za izradu kvalitetnih veb-stranica unajmiti i kvalitetnog veb-dizajnera.

Pored stranica, za izradu sajta je jako bitno imati i interaktivni multimedijalni sadržaj. Zahvaljujući njemu, veb-sajt omogućava posetiocima da na njemu pronađu zanimljiv sadržaj. Interaktivni multimedijalni sadržaj varira u rasponu od video igrica, pa sve do impresivnih vizuala i gifova. To je jedan od najboljih alata za privlačenje i zadržavanje publike na vašem sajtu. Ako želite da putem sajta izgradite svoj brend, onda je interaktivni multimedijalni sadržaj prava stvar za vas, jer se oslanja na interakciju korisnika. Izrada interaktivnog multimedijalnog sadržaja je proces koji zahteva vreme i resurse za veb-agenciju, ali se, bez ikakve sumnje, isplati.

Morate izabrati i odgovarajući CMS

Dolazimo do jedne od najvažnijih stvari kada je u pitanju izrada sajta cena. Naime, za izradu sajta veoma je bitno izabrati i relevantni CMS (Content Management System). CMS je mnogo više od obične platforme za objavljivanje sadržaja sajta, jer omogućava da rad na vašem sajtu bude bez problema. Drugim rečima, CMS vam omogućava da veoma lako osmislite, editujete, dopunjujete, indeksirate i objavljujete sadržaj na sajtu – bez potrebe da modifikujete programerski kod ili da menjate fajlove (datoteke).

izrada sajta cena SEO Team 3

Ujedno, zahvaljujući CMS-u, možete vršiti i manja ažuriranja na sajtu, bez angažovanja stručnog programera. CMS vam omogućava da konstantno ažurirate sadržaj putem blog postova.  Takođe, putem CMS možete bez ikakvih problema ažurirati kontakt podatke vašeg sajta (broj telefona, lokaciju, radno vreme…). Neki od primera najrelevantnijih CMS platofrmi jesu:

Bez ikakve sumnje, najkorišćeniji CMS današnjice jeste WordPress. Gotovo 35 odsto svih sajtova koji postoje na svetskom nivou izrađeni su u WordPress platformi. WordPress ima 60.8 odsto udela na CMS tržištu i neki od planetarno najposećenijih sajtova izrađeni us u WP-u. To je zbog toga što je WordPress SEO-friendly CMS, veb dizajn i plug-in-ovi se lako prilagođavaju, siguran i bezbedan je za korišćenje i omogućuje vam da imate potpunu kontrolu nad vašim sajtom. I, što je najvažnije – cena WordPress sajta je izuzetno povoljna!

Izrada sajta cena – Integracija baze podataka i funkcionalnost online prodavnice 

Sve veći broj sajtova okreće se ka online prodaji. U tom smislu, nije ni čudo što je velika većina sajtova postavljena kao web prodavnice.

Ukoliko želite izradu takvog sajta, onda je neophodno da vaš sajt ima e-commerce funkcionalnost  i to je upravo jedan od faktora od kojeg zavisi cena izrade sajta. Ova karakteristika vam omogućava da efektno i delotvorno prodajete i prodate proizvode sa vaše veb-lokacije. Funkcija e-trgovine na veb-sajtu, između ostalog, uključuje sistem za obradu plaćanja, virtuelne korpe, instalaciju naloga za plaćanje, lansiranje stranica sa produktima i drugo.

E-commerce funkcionalnost ne omogućava samo kupcima da nabave proizvod sa vašeg veb sajta, već i vama omogućuje da online putem primate porudžbine. Ukoliko se vaš biznis sastoji od online prodaje, onda je e-commerce funkcionalnost veb-sajta od ključnog značaja. Bez e-korpe, naloga za plaćanje ili sistema za dostavu, vaša kompanija ne može primati i obrađivati porudžbine.

Cena izrade sajta zavisi i od integracije baze podataka. Naime, vaš veb-sajt mora da ima internu ili eksternu bazu podataka na kojoj se nalaze dragocene informacije o vašoj firmi ili vašim klijentima. Ako želite te informacije da učinite dostupnim vama ili vašim klijentima, onda morate da integrišete bazu podataka u vaš veb-sajt. Ova procedura zahteva iskustvo i znanje veb-programera. Integracija baza podataka je veoma važna jer omogućava vama i vašim klijentima da pristupe korisnim podacima preko vašeg sajta.

Na primer, integracija baza podataka omogućava vašoj kompaniji da kupcima pruži lojaliti program ili da im pošalje jedinstvene i ekskluzivne ponude.

Zašto su za izradu sajta bitni HTML, CSS i JavaScript?

HTML predstavlja bazu, odnosno osnovnu strukturu veb-sajta. Ona se dalje nadograđuje, uređuje i modifikuje drugim stilskim podešavanjima poput CSS-a i JavaScript-a.

HTML i CSS su dva neodvojiva i usko-povezana jezika, gde HTML predstavlja opisni jezik kojim se kreira baza sajta, dok je CSS stilski jezik formatiranja i njime se kontroliše prezentacija i izgled sajta. Pored toga, za fina podešavanja elemenata sajta koristi se JavaScript. Od ovih elemenata zavisi izrada sajta cena.

HTML je skraćenica od “HyperText Markup Language” i naziva se još i jezikom za označavanje. Nastao je 1991. godine, a vremenom je napredovao i evoluirao, pa se danas pretežno koristi HTML5. Reč je o programskom jeziku koji se nalazi u srži svake veb-stranice. To je polazna osnova kreiranja svakog sajta. U tom procesu koristi se kod, odnosno HTML oznake poznate i kao elementi. Svaka veb-stranica sastoji se od velikog broja HTML oznaka koje predstavljaju sadržaj stranice. Pomoću HTML oznaka možete dodavati naslove, formatirati pasuse, naglašavati tekst, stvarati posebne znakove, postavljati fotografije, linkove i još mnogo toga.

Na primer: ukoliko želite da odvojite pasus, potrebno je da ga iskodirate. Pasus koji želite da kreirate, potrebno je da započnete oznakom “<p>“, a završite, isto tako, oznakom, ili elementom “</p>“.

Šta je CSS, a šta JavaScript?

CSS predstavlja skraćenicu od “Cascading Style Sheets“. Reč je o programskom jeziku koji diktira kako će se HTML elementi veb-stranice pojaviti na sajtu. Jednostavno rečeno – ako je HTML platno, CSS je boja. Dok je HTML osnovna struktura sajta, CSS je ono što daje stil vašoj stranici. Fontovi, pozadinske fotografije, boje, sve je to vidljivo zahvaljujući CSS-u koji kreira vizuelni identitet Internet stranice. To je moćan alat koji prilagođava HTML elemente veličini ekrana i vrsti uređaja na kom se gleda veb-stranica.

CSS može da se definiše i kao lista pravila koja se dodeljuju različitim svojstvima HTML oznake. Preciznije rečeno CSS oblikuje HTML.

JavaScript je nešto složeniji programski jezik od HTML-a i CSS-a. Prvi put se pojavio 1995. godine. Danas, JavaScript podržavaju svi moderni veb-pretraživači i koristi se na gotovo svim veb-stranicama zbog veće i složenije funkcionalnosti.

JavaScript je programski jezik koji omogućava dizajniranje interaktivne stranice. Za bilo kakvo dinamičko ponašanje na Internet stranici zaslužan je JavaScript. Ovaj programski jezik može se koristiti za modifikovanje sadržaja veb-stranica i prezentuje se kao odgovor sajta na bilo kakvu radnju korisnika, odnosno posetioca sajta. Za dodavanje novih identiteta postojećim informacijama i call-to-action (poziv na akciju) i još mnogo toga zaslužan je JavaScript.

Održavanje sajta i digitalni marketing

Treba odmah napomenuti da sama izrada sajta apsolutno ništa ne znači bez njegovog održavanja i profesionalizovanog digitalnog marketinga. Ova dva elementa omogućuju da vaš sajt bude funkcionalan, s jedne strane, kao i da budete konkurentni, proširite svoju ciljnu grupu i da dobro zaradite, sa druge strane.

izrada sajta cena SEO Team 4

Izrada sajta cena nije, dakle, direktno vezana za održavanje sajta, ali se nalazi u neodvojivo povezanoj vezi sa njim. Održavanje sajta omogućava da vaš sajt bude upotrebljiv i funkcionalan, što posledično omogućava korisnicma da upravo na vašem sajtu pronađu ono što im je potrebno – od telefonskog broja do produkta. Ujedno, održavanje sajta smanjuje potrebu vaše kompanije da imate stalno zaposlene programere.

Pored održavanja sajta, neophodno je da vaš sajt oglašavate, odnosno da ga reklmirate na kvalitetan način uz kvalitetnu online kampanju. To se radi putem adekvatnog digitalnog marketinga, koji obuhvata više komponenti. Između ostalog, to su:

 • SEO optimizacija sajta, koja izuzetno bitna zbog toga što će vam omogućiti da se visoko rangirate na prvoj stranici Gugla.
 • PPC marketing, koji se odnosi na strategiju oglašavanja koja deluje na modelu pay-per-click.
 • Profesionalni copywriting na osnovu kojeg se kreira prodajni sadržaj vašeg brenda.
 • Content marketing koji se fokusira na kreiranje sadržaja za vaš veb-sajt.
 • E-mail marketing.
 • Oglašavanje i vođenje društvenih mreža.

Najbolje i najekonomičnije rešenje – Angažujte profesionalizovanu agenciju za izradu sajta

Na početku smo rekli da sajt možete izraditi preko frilensera, veb-buildera ili angažovanjem veb agencije. Svaka od ove tri opcije nudi vam određene pogodnosti, kako u pogledu izrade sajta, tako i u poglednju njegove cene. Međutim, ako želite izradu kvalitetnog sajta sa najboljom cenom izrade, onda definitivno treba da unajmite kvalifikovanu agenciju za izradu veb-sajtova.

SEO Team je agencija za izradu sajtova i digitalni marketing koja će vam pomoći da izgradite, održavate i unapređujete svoj upečatljivi online identitet. Izrada sajta je oblast u kojoj imamo iskustva u svim aspektima razvoja, kako bismo vam pomogli da dostignete pun potencijal poslovanja na mreži. Naš cilj je da razvijemo za vas veb-sajt, ne samo da biste se bolje rangirali na Google pretraživaču, već i da iskoristite sajt na najbolji mogući način!

Nudimo vam najširi spektar usluga uključuju programiranje veb-sajta, izradu klasičnih poslovnih sajtova, internet prodavnica, CMS platformi, portala, blogova… Ujedno kreiramo i sadržaj za vaš sajt, prema vašim željama, a takođe vršimo i redizajn sajta, ukoliko je to vaš zahtev. Pružanjem usluga SEO optimizacije i izgradnjom vašeg brenda, povećaćemo vidlivost vašeg sajta na mreži, uz konstantno dovođenje novih posetilaca na vaš sajt.

Pružamo vam i najkompletnije usluge digitalnog marketinga. Naš IT tim stručnjaka koristi širok spektar alata, resursa i tehnika za testiranje, kako bismo dobili tačnu analizu vašeg poslovanja, kupaca i konkurencije. Na osnovu svega toga, SEO Team će vam pomoći da značajno podignete nivo svog online poslovanja!

3 Comments
 • watch

  Hey there. I discovered your site by way of Google whilst searching for a similar topic, your site got here up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then. Tybi Moritz Magavern

  06/02/2021 at 17:19
 • watch

  Congrats, my Friend! All of your jams are blue ribbon worthy, if you ask me! Guendolen Norbert Arman

  07/02/2021 at 01:38
Post a Comment