logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com
 

Blog

Home / SEO optimizacija  / Zašto Google rangira ključne reči u jednini i množini različito?
Rangiranje ključnih reči na Google

Rangiranje ključnih reči na Google-u oduvek je predstavljalo misteriju mnogima.

Pitali smo Johna Muellera, Webmaster analitičara trendova u Google, zašto algoritam drugačije rangira jedninu i množinu verzija ključne reči.

Ovo je bilo pitanje:

Imam pitanje o jedinini i množini ključni reči. Kod jednog od naših klijenata ključna reč je baštenska šupa Sidnej i baštenske šupe Sidnej. Sada, za baštenske šupe Sidnej stranica se na Google nalazi u kategoriji šupe. Ali za oblik u jednini, jedan od postova u blogu je rangiran umesto stranice. Zašto je ovo drugačije? Obe ključne reči su iste, samo jednina i množina”.

Rangiranje ključnih reči na Google – Zašto Google rangira različite stranice za jedninu i množinu ključne reč?

Pre nego što je dao odgovor John Mueller je ukazao da ono što želi da kaže je uopšteno i ne odnosi se na dati sajt klijenta.

Mueller je, zatim, počeo da objašnjava detalje zbog čega Google-ov algoritam rangira različite sajtove za neke upite koji su jednina i u množina, iako se mogu posmatrati kao sinonimi.

“…videli bismo da su ovi upiti različiti … A kada vidimo da se malo razlikuju, onda bismo mogli da pomislimo da jedna ili druga od ovih strana ima više smisla da bude prikazana.

Manje ili više, jedninu i množinu prepoznajemo kao sinonime. Ali, takođe, prepoznajemo da možda postoji nešto jedinstveno za jedan ili drugi oblik.

Tako, na primer, ako tražite množinu, možda pre želite da potražite spisak ili listu za poređenje ili stranicu kategorije različitih vrsta tih predmeta.

Rangiranje ključnih reči na Google

Dakle, to je nešto što naši sistemi pokušavaju da uzmu u obzir i može za posledicu da ima malo drugačije rezultate koji se prikazuju za jednu ili drugu opciju.”

To je važna odluka koju on pravi. Primetio sam u rezultatima pretrage. Za neke upite čini se da korisnici očekuju da vide spiskove proizvoda ili usluga.

Rangiranje ključnih reči na Google – Pretraga ključnih reči

Kada korisnik pretražuje u množini, za neke pretrage to znači da očekuje upoređivanje web sajtova ili poređenje proizvoda.

To je razlog zašto se klijent SEO-a koji je postavio pitanje rangira sa kategorijskom stranicom za množinu fraza za pretraživanje.

Kategorija stranice zadovoljava pretragu za popis više proizvoda koji su svojstveni verziji množine fraze ključne riječi.

Mueller se, zatim, osvrnuo na poteškoće pri pokušaju ažuriranja stranica kako bi se željena stranica rangirala prema jednini ili množini fraze ključne reči. Rangiranje ključnih reči na Google je za neke ljude poput umetnosti!

Malo je škakljivo kada ste u toj situaciji. Ako ste i vi takvi, odnosno želite da se vaša druga stranica rangira umesto neke. Ali ne želite da uklonite stranicu koja je trenutno rangirana.

To je nešto gde vi… ne možete zaista to da prisilite, osim da suptilno podesite stvari, da se nekako pobrinete da se prave reči, odgovarajuće fraziranje nalazi na ovim stranicama, da ih interno pravilno povežete.

Ali to je ponekad teško.

Takođe, važno je imati na umu da iako ove reči ili ovi upiti zvuče vrlo slično i izgledaju isto, možda korisnik želi da ih tretira kao različite upite i očekuje različite vrste rezultata.

Dakle… pre nego što kažete “Oh, moram da imam isto rangiranje stranice i za jedninu i za množinu”, bolje proverite sa drugima da li ta promena, zaista, ima smisla.

Ili je to nešto što zapravo i nije tako loše? … Još jedna stvar koju možete da uradite jeste da stranici koja je trenutno rangirana, dodate neku vrstu poziva na akciju, poput “ako to tražite, možete onda pogledati i ovu drugu stranicu.”

Po mom mišljenju najbolje je da stranice sa rezultatima pretraživača kažu šta je namera pretraživanja. Zatim treba da rangiraju najprikladniju stranicu za tu namenu pretraživanja.

SEO optimizacija tekstova

Rangiranje ključnih reči na Google se, dakle, razlikuje u jednini i u množini. SEO je pretpostavio da postoji problem što je kategorija stranice rangirana za verziju u množini fraze za pretraživanje. Članak bloga bio je rangiran za njenu jedninu.

Rangiranje ključnih reči na Google

Ali to nije problem. U pitanju je refleksija pretrage usmerena na razliku između jednine i množine.

Pokušaj da “popravite” ovu stranicu, zapravo, može značiti gubitak rangiranja za jednu od verzija ključnih reči. Biće optimizovan za nešto šta nije prepoznato kao optimalno.

Odnos jednine i množine fraze ključne reči na različitim vrstama web stranica (opšte nasuprot konkretno) je nešto što su mnogi znali. Ipak, o tome se nije diskutovalo. John Mueller je pojasnio da verzija u množini može ukazivati na nameru pretraživanja za više proizvoda ili na poređenje različitih pružatelja usluga.

Post a Comment