logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com

DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED

 

Blog

Home / Online marketing  / Kako SEO radi zajedno sa prodajnim timom na podsticanju poslovnog rasta
SEO i prodajni tim

SEO i prodajni tim su važan aspekt ukoliko želite da unapredite poslovanje svoje kompanije. Svima je dobro poznata vekovna priča o tome kako su se marketinški i prodajni timovi nekada „išli“ zajedno. Mnoge organizacije i dalje funkcionišu na ovaj način. Jer, na kraju krajeva, nema velike razlike između marketinga i prodaje. Obe sfere dele isti cilj – podsticanje rasta poslovanja. Zbog toga je u interesu marketinga da pomogne prodaji, kao što je i u interesu prodaje da pomogne marketingu.

SEO i prodajni tim: Kako bolje sarađivati?

Iako postoji mnogo načina da marketing i prodaja rade zajedno kako bi oba tima bila dobra u svom poslu i kako bi se ostvario veći prihod za posao, u ovom blogu fokusiraćemo se na jednu specifičnu marketinšku strategiju – SEO. Bez obzira da li ste SEO saradnik koji radi od kuće ili u agenciji, predstavljamo vam jednostavne metode pomoću kojih ćete poboljšati svoju strategiju.

Dosegnite pravu publiku

Dobra SEO strategija zahteva više od povećanja saobraćaja na web-sajtu – potrebno je da ga postavite pred prave ljude. Da biste to postigli neophodno je da SEO stručnjaci i prodajni timovi blisko sarađaju.

Naime, određivanje ključnih reči je osnova za svaku dobru SEO strategiju. Kao SEO ekspert možete da provedete sate i sate na istraživanju ključnih reči –  počev od konkuretnog istraživanja, pa do pretrage u Search Console izveštajima.

Ipak, prodajni tim je taj koji će vašoj SEO strategiji dati novi nivo. Zahvaljujući njemu dobijate povratne informacije za verifikaciju prioriteta ključnih reči, ali i za otkrivanje nedostataka u vašem planu.

Zapamtite, prodajni tim svakodnevno razgovara sa postojećim i potencijalnim kupcima. Tako da on poseduje podatke koje tražite za ključne reči.

SEO i prodajni tim

Fokusirajte se na duže ključne reči koje potiču iz ovih razgovora. One vam mogu pomoći da pomerite centar vaše SEO strategije.

Iako duže ključne reči, obično, imaju manji mesečni obim pretraživanja, postoji mnogo veća šansa da će ih korisnici stvarno upotrebiti. Na primer, verovatnije da će neko ko traži „crnu kožnu crossbody torbu“ upotrebiti ovu opciju nego samo reč „tarbe“.

Savet: Izaberite kvalitet nad količinom da biste podstakli stvarni uticaj na poslovanje.

SEO i prodajni tim – Razumevanje i prerađivanje

Kao neko kome je fokus na SEO, neophodno je temeljno razumevanje procesa prodaje. Zato, sedite sa prodajnim timom i potrudite se da u potpunosti shvatite neke najosnovnije (i često previđene) elemente prodajnog procesa kao što su:

 • Ciljna publika i nazivi posla;
 • Ključni donosioci odluka;
 • Svakodnevne odgovornosti i izazovi;
 • Konkurentske prednosti koje osvajaju dobitak;
 • Uobičajena pitanja ili teme koje se javljaju;
 • Prioritetne industrije, veličina kompanije i prihod;
 • I još mnogo toga.

Ovaj razgovor ne trebate obaviti samo jednom. SEO i prodajni tim su dve neodvojive celine koje moraju sarađuju.

Imajte u vidu da se ponašanje i potrebe kupaca i izazovi u kupovini neprestano razvijaju i menjaju. Posebno u vremenu kada kompanije rade na prilagođavanju današnjem nepoznatom poslovnom okruženju.

Sa druge strane, i prodajni tim mora da bude svestan značaja digitalnih marketinških kampanja koje donose vodeće rezultate. Izdvojite vreme za prikupljanje i pregled prodajnog materijala kao što je pitch decks, brošure o proizvodima, prezentacije i slično. Možda postoji mogućnost da deo ovog materijala iskoristite za SEO.

Razvijajte uzajamno korisne sadržaje

Usklađivanje sa prodajom može pomoći u širenju novih ideja o sadržaju zasnovanim na:

 • Povratnim informacijama;
 • Pitanjima koja postavljaju potencijalni kupci;
 • Informacijama koje traže.

Ponekad se toliko fokusiramo na istraživanje i pronalazak ključnih reči da zanemarujemo dragocene ključne reči sa manjim obimom pretraživanja i zaista čvrsto usmerenog pretraživanja.

Upravo, brainstorming sa prodajnim timom pomoći će vam da izbegnete ove uobičajene probleme.

Jednom kada razvijete sadržaj zasnovan na povratnim informacijama:

 • SEO i prodajni tim imaće mogućnost da ga deli sa potencijalnim i postojećim kupcima kako bi razvili ili ojačali postojeću vezu;
 • I vi ćete imati sadržaj koji je pažljivo izrađen kako bi se rangirao na Google-u.

Na isti način, SEO istraživanje koje redovno sprovodite može da pruži prodajnom timu veliku vrednost.

Delite ključne trendove pretraživanja koje otkrivate, ponašanje korisnika koje vidite, markirane upite koji mogu mnogo toga da otkriju o tome šta mogući klijenti pokušavaju da nauče. Obratite pažnju, na primer, za markirane upite koji uključu „recenziju“, „cenu“, „besplatno“ …

Testiranje, praćenje i podešavanje

Praćenje saobraćaja na vašem web-sajtu je odlično. Ali, da li znati ako i na koji način korisnici konvertuju.

SEO i prodajni tim

Konverzija znači mnogo različitih stvari u zavisnosti od vašeg poslovnog modela. U ovom slučaju odnosi se na to da li korisnici koji dolaze na vaš sajt zaista nešto preduzimaju.

Na primer:

 • Web-sajtovi za maloprodaju ili e-trgovinu moraju da prate da li posetioci kupuju;
 • B2B organizacije treba da znaju kada posetioci popunjavaju obrasce (za download zaštićenih podataka ili zahtev za kontakt).

Postavljanje ciljeva u Google Analytics i/ili Google Tag Manager je ključno. SEO i prodajni tim treba obavezno redovno da analiziraju ove podatke i prilagođavajte svoje strategije prema potrebi.

Ako uočite porast saobraćaja na određenoj stranici, ali bez ikakve akcije, zapitajte se šta treba promeniti.

 • Da li dostižete prave korisnike?
 • Da li se stranica može dodatno optimizovati za pokretanje konverzija?
 • Ima li dovoljno informacija na stranici?
 • Da li konkurencija ima sličnu stranicu? Ako imaju, šta oni rade, a vi ne?

Šta sada?

Bez obzira da li radite u agenciji ili u kompaniji, redovna komunikacija sa prodajnim timom omogući će vam da SEO i šire taktike marketinga prebacite na novi nivo.

Ako već nemate periodični sastanak sa prodajnim timom, savetujemo vam da ga odmah dodate u svoj kalendar. Ovo je važnije nego ikad ranije – s obzirom na to da mnogi od nas rade na daljinu i propuštaju neobavezne razgovore u kancelariji.

Sigurno su obe ekipe veoma zauzete i svesni smo da niko ne voli dodatni sastanak u svom kalendaru, ali ako se pobrinete da očigledne prednosti budu objašnjenje, a ciljevi jasni – vaša organizacija biće korak bliže usklađivanju marketinga i prodaje.

Post a Comment