logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 11 616 7823
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com

DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED

 

Blog

Home / SEO  / Google je rešio problem sa indeksiranjem veb strana
problem sa indeksiranjem strana

Problem sa Google pretraživačem je primećen u petak 05.04.2019, tako što je bez razloga uklonio mnoge veb strane koje su bile indeksirane. Google je već uveče objavio da je greška ispravljena, ali koje lekcije se mogu naučiti iz svega ovoga, jer je još uvek prašina podignuta oko veb strana koje imaju paginaciju?

Ova pojava je pre nekoliko dana podigla na noge SEO zajednicu: izgleda da je veliki problem indeksiranja, odnosno deindeksacije, potresao Google pretraživač na nekoliko dana (a priori od 5. aprila). Mnoge veb strane (uključujući početne strane) su deindeksirane bez valjanog razloga.

Neki SEO stručnjaci su tada pronašli način da se taj problem prevaziđe uz alat “Inspekcija URL-a” i zatražili su novo indeksiranje stranice koja je nestala.

Ova taktika je radila prilično dobro, ali je, naravno, bilo potrebno dosta posla oko nekih jako pogođenih sajtova.

Da li su svi bili na nivou zadatka?

Google je prilično brzo reagovao preko Johna Muellera, koji je prvobitno potvrdio da postoji problem, zbog greške kod kuće, i da se na rešavanju problema uveliko radi. S druge strane, Danny Sullivan izgleda nije znao za to, dok je na Twitter nalogu Search Liaison, koji je veza između Google tima i vebmastera, ostao bez objkava na ovu temu gotovo celo vrijeme trajanja problema.

Osim toga, John Mueller je u subotu izjavio da je bag rešen, međutim mi smo primetili da problem postoji kod otprilike 30% sajtova.

Gledano iz Srbije, komunikacija između Google i webmastera je jako loša ali ako posmatramo englesko govorno područje, situacija se čini malo manje konfuznom, pogotovo s obzirom na potpuni nedostatak komunikacije na nalogu Google Search Link-a. Danny Sullivan je možda bio na vikendu (na kraju krajeva, svako ima pravo na njega …).

Neki od vlasnika sajtova širom sveta su se žalili na ovaj problem, rekavši da je on teško pogodio njihovu prodaju. To znači da ako je deindeksiranje njihove početne strane u Google-u tri dana (uključujući i vikend) imalo veliki uticaj na prihode, onda definitivno da postoji problem u njihovoj ukupnoj strategiji vidljivosti!

Ovo je ipak bila dobra prilika da ovi “fenomeni” pokažu neke probleme u komunikaciji (ili organizaciji komunikacije) između Google razvojnih timova s jedne strane i vebmastera / SEO zajednice na drugoj strani.  Isto tako i o organizaciji interne komunikacije unutar pretraživača.

Mi ćemo i dalje pratiti i redovno vas obaveštavati oko problema i novosti u SEO svetu.

Post a Comment