logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com
 

Blog

Home / SEO  / Video na sajtovima – Velika prednost za SEO
video na sajtovima SEO team 1

Pretraživači rangiraju web sajtove na osnovu brojnih i različitih faktora. Blogeri koriste nekoliko SEO (Search Engine Optimization) taktika kako bi poboljšali rangiranje web sajta i njihovu vidljivost. Većina SEO strategija uglavnom zasniva na ključnim rečima i odgovarajućem sadržaju (kontentu). Ali ako zaista želite da vaš blog bude čitan, da vam bude veći rič (doseg) i da se vaš veb sajt, samim tim, nađe na prvoj stranici Gugla, morate uvek da razmišljate jedan korak unapred. Zato uvek treba imati u vidu video na sajtovima.

Brojna istraživanja govore da će do 2021. godine čak 82 odsto ukupnog informisanja na internet biti, zapravo, video informisanje! To u prevodu znači da će vam biti potrebno više od pet miliona godina da pogledate sve moguće snimke koji su aploudovani na internet za svega mesec dana.

Upravo zbog toga vam ćemo vam u ovom blogu predstaviti dokazane taktike kako video sadržaj može unaprediti vaš SEO za blog.  Ali, pre toga morate imati u vidu sledeće napomene.

Video na sajtovima – Prednosti korišćenja video snimaka u blogovima

Sigurno vaš web sajt i sadržaj na društvenim mrežama podržavaju vašu SEO strategiju za blog, ali imaćete mnogo više koristi ukoliko uključite i video u svemu tome. Razumevanjem ovih benefta, tačno možete da izračunate upotrebnu vrednost korišćenja video snimaka za vašu celokupnu SEO prednost.

  • Čitaoci, odnosno publika izuzetno ceni video sadržaje. Kaže se da jedna fotografija vredi više od hiljadu reči, ali je zato samo jedan minut video snimka ekvivalent za 1, 8 miliona reči u tekstu.
  • Statistika kaže da osam od deset čitalaca pamti snimke koje su pogledali u prethodnih mesec dana. To je jasan pokazatelj uticaja koji video snimci mogu imati na vašu targetiranu publiku (ciljnu grupu).
  • Više od polovine vaših čitaoca, na osnovu video snimka, preduzimaju neku akciju na vašem web sajtu. Ove akcije podrazumevaju posećivanje vaših blogova, traženje još informacija na internetu o vašem poslovanju, posećivanje vaše web prodavnice ili kupovinu vašeg produkta. Ili čak lično kontaktiranje vas!

Kako napraviti efektivne video snimke?

video na sajtovima SEO team 2

Postoje brojne prednosti video snimaka za vašu SEO taktiku koja vam je svakako neophodna. Ali, pre toga zapitajte se da li će vam se ta investicija isplatiti ili imate li sposobnost da kreirate kvalitetan, uverljiv video sadržaj. Na vašu sreću, današnja tehnologija je učinila kreiranje video snimaka pristupačnijim i lakšim nego ikada.

  • Pojednostavite video format. Koristite jednostavne animacije ili fotomontaže umesto što ćete unajmiti i „koristiti“ prave glumce, skripte, više lokacija i specijalne efekte. Jednostavan video format će vam značajno smanjiti troškove bez ikakvog žrtvovanja kvaliteta snimka.
  • Snimajte kraće video snimke. Gledaoci danas imaju kratak raspon pažnje, ne zanimaju ih predugački snimci. Upravo zato se držite samo jedne teme po snimku kako bi držali pažnju vašoj ciljnoj grupi.
  • Prodajte snimke online. Kao bloger, vi kreirate sadržaj svakodnevno i regularno , i do sada ste stekli dojam o tome šta vaša ciljna grupa najviše traži. Imajući to u vidu, veoma lako svoje ideje možete pretvoriti u video formate, a potom te snimke prodavati na internetu.

Sada, kada smo vam sve ovo rekli, da li ste spremni da uključite video snimke u svoje blogove? Evo kako možete iskoristiti video na sajtovima da biste unapredili svoju blog SEO strategiju.

Kako iskoristiti video na sajtovima radi poboljšanja SEO?

Kada ste spremni da implementirate snimke u vaše blogove, uvek imajte u vidu sledeće savete. Ne samo što će vam pomoći da optimizujete svaki video snimak, već će vam takođe pomoći da izvršite najveći uticaj na vlastitu SEO taktiku. Ovi saveti će vam biti dragoceni da se ne biste stalno pitali “zašto mog sajta nema na Guglu“.

Video snimci su sadržaj kao i svaki drugi. Rangiranje na Guglu i drugim pretraživačima zavisi od sadržaja koji plasirate. Objavljivanjem interesantnog i relevantnog sadržaja svakoga dana, vaše rangiranje na Guglu će se poboljšati. Pretraživači video snimke prepoznaju kao sadržaj (kontent).

Rangirajući veb sajtove, pretraživači uvek imaju u vidu medijski sadržaj koji ste implementirali u svoj blog. To znači da ćete uključivanjem video snimaka u blog osigurati da vaši čitaoci ostanu na vašem blogu duže nego što sam video snimak traje. A to će, zauzvrat, dati jasan signal Guglu da vas rangira na višoj poziciji!

Upotrebljavajte ključne reči u snimcima

video na sajtovima SEO team 3

Poznato je već da su ključne reči, koje imaju veći opseg pretrage na Guglu i manju konkurenciju, najbolje za targetiranje. Ali, kada je reč o video snimcima, blogeri i video kreatori neretko umeju da previde taj isti SEO princip.

Koristeći iste ključne reči i fraze u video snimku, kada ga aploudujete na svoj blog, YouTube će omogoćiti da se vaš video snimak rangira na višoj poziciji na Guglu. To automatski znači više pregleda i više poseta na vašem web sajtu.  Pored ključnih reči, da biste bili sigurni da su vaši video snimci savršeno optimizovani za Gugl, ubacite i video opise, transkripte i tagove u svoj blog. Logika je jednostavna – pretraživači ne razaznaju o čemu se radi u nekom video snimku bez naslova, opisa ili bilo kog teksta u vezi sa njim.

Iskoristite moć društvenih mreža

Kada publika šeruje (deli) vaš sadržaj, pretraživačima je to jasan signal da je taj sadržaj relevantan. Rezultat je više rangiranje vašeg kontenta na pretraživačima. Da biste ovo postigli, šerujte video na sajtovima sa svojim pratiocima i čitaocima na društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram, Twiter…), ali i putem e-mail liste. Pokušajte da promovišete snimke na društvenim mrežama primenom odgovarajuće CTA (Call To Action) taktike. Na tak način će vaš video biti u dosegu nekog influensera. Nikada ne znate, možda im se baš vaš video snimak dopadne, zbog čega će ga oni podeliti sa svojim pratiocima, a to znači bolje i više rangiranje na Guglu.

Vreme je dragoceno – Ubrzajte pristup vašim video snimcima

Treba shvatiti važnu stvar – čitaoci, odnosno publika danas želi kratku, jasnu i, nadasve, brzu informaciju. Što im pre pružite željenu informaciju, to će njihovo zadržavanje na vašem web sajtu biti duže. Zato uvek treba voditi računa o vremenu ne samo trajanja video snimka, već i o vremenu “otvaranja”, odnosno učitavanja video snimka.

Većina internet korisnika očekuje da se bilo koji video snimak učita za najkasnije tri sekunde. Sa bržim vremenom učitavanja snimaka, vaša publika će se duže zadražvati na vašem web sajtu, što poboljšava Gugl poziciju automatski. Kreirajte snimke koji su prijateljski, opušteni, zanimljivi i koji se brzo učitavaju. Ova strategija praktično mami vaše čitaoce da gledaju, lajkuju i dele vaše objave. Verovali ili ne, ubacivanje video snimaka u okviru sajta je jedan od najbitnijih elemenata SEO optimizacije.

Prilagodite vaše video zapise

Pretraživači mogu da pronađu i indeksiraju vaše video snimke tek onda kada prilagodite video zapise (video sitemap). Pametan video zapis preusmerava internet saobraćaj direktno na vaš blog, pre nego na platformu gde je sam video snimak postavljen. Na vašim video zapisima, dodajte oznake ključnih reči. Prilagodite i metadata (metapodatke) u snimku kao što su trajanje snimka, brojevi pregleda, starosna dob za gledanje snimka, kako bi SEO bio još kvalitetniji.

Koristite backlinkove visokog kvaliteta

Poput infografike, video snimci su idealan način da imate backlinkove visokog kvaliteta (HQ). Dobri backlinkovi uvek poboljšavaju vašu SEO strategiju i povećavaju posetu vašem web sajtu i blogu. Tendencija Gugla i ostalih pretraživača je da rangiraju na višoj poziciji web sajtove sa većim brojem backlinkova.

Kako biste koristili HQ backlinkove, dodajte neke linkove u vaš video sadržaj. Takođe, uvrstite svoje video linkove u sadržaj koji pišete za relevantne i povezane gostujuće blogove. Ove linkove možete podeliti na forumima ili na nekim drugim medijskim platformama kako bi podstakli influensere da podele vaš sadržaj. Sigurno je da će vam ovi kvalitetni backlinkovi poboljšati vašu organsku SEO taktiku.

Uvođenjem svih ovih saveta u vašu SEO strategiju, vaš rič će biti znatno viši. Drugim rečima, doći ćete do više ljudi koji će posećivati vaš web sajt više nego ikada pre. Praktično ćete u svojoj oblasti dominirati! Bez obzira da li aploudujete video snimak na YouTube ili koristite neku drugu video CMS platformu na kojoj vam je lakše da objavljujete svoj sadržaj, videćete kako vas Gugl rangira na znatno višoj poziciji nego što ste to ikada ranije bili.

SEO Team – Najkvalitetnija usluga za vrhunski video na sajtovima

video na sajtovima SEO team 4

Naša firma SEO team opremljena je vrhunski kvalitetnom i profesionalnom opremom za snimanje spotova, svadbi, nekretnina, sportskih i drugih događaja po vašem izboru. Posedujemo najsavremenije dronove (bespilotne letelice) registrovane i odobrene od Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. DJI dronovi snimaju u visokoj Full HD i 4K rezoluciji koristeći sofisticirani sistem kontrole letenja i GPS. Na taj način osiguravaju maksimalnu sigurnost i ultra stabilnu platformu za naše kamere. Opremljeni su sistemom koji automatski vraća dron nazad sa mesta kojeg je poleteo, ukoliko dođe do nekog tehničkog problema tokom leta.

S druge strane, nudimo vam i virtuelnu turu za poslovne objekte. To je, ujedno, i najbolje rešenje kako biste se prezentovali na pravi način. Posedujemo sertifikat Google pouzdani fotograf (Google trusted photographer). Njega smo dobili zahvaljući istrajnosti višegodišnjim radom i odličnim virtuelnim fotografijama koje snimamo u High Dinamic Range (HDR). Naše fotografije su izrađene sa 360 stepeni pregledom i odobrene su na Google Street View i na Google mapama.

Živimo u eri digitanog doba, te je upravo virtuelna tura od 360 stepeni je savršen način da istaknete svoj posao. Imajte u vidu da većina potencijalnih klijenata donosi odluku o izboru mesta za provod, kupovinu, letovanje, trening ili bilo koji drugi događaj na osnovu fotografija, video snimaka i pregleda na mreži.

Budite slobodni da nas kontakirate i uverite se zbog čega digitalne i video marketinške strategije, koje sprovodimo, nas čine najboljim u SEO oblasti. Uz naše iskustvo, znanje i profesionalizam, i vašu pomoć, imaćete video na sajtovima kakav ste oduvek želeli.

 

Post a Comment