logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com
 

Blog

Home / SEO optimizacija  / Google Core Web Vitals i WordPress – Šta treba da znate?
core web vitals

Ukoliko je Vaš veb sajt urađen na platformi WordPress, a zainteresovani da on bude što bolje rangiran na Google onda ćete u narednim mesecima čuti puno puta termin Google Core Web Vitals.

Core Web Vitals je poslednji odgovor kompanije Google na to kako da rangira sajtove na svom pretraživaču po strukturalnom kvalitetu. Core Web Vitals je skup pokazatelja učinka i korisničkog iskustva koji će od 2021. godine postati faktor rangiranja, tako da ih ne biste trebali ignorisati ukoliko Vam je važan rang na Google i ulažete novac u optimizaciju sajta.

Pokušaćemo da Vam objasnimo šte je to Google Core Web Vitals i zašto je važan za WordPress korisnike. Zatim ćemo Vam pokazati kako da analizirate performanse Core Web Vitals Vašeg WordPress sajta poboljšate rezultate.

 

Šta je Google Core Web Vitals?

 

Google Core Web Vitals su tri specifična pokazatelja koja se odnose na učinak vaše veb lokacije i korisničko iskustvo.

Osnovni Web Vital se najviše bavi načinom učitavanja veb stranice, a ne ukupnim vremenom učitavanja sajta. Na primer:

 • Koliko brzo posetioci mogu da vide i komuniciraju sa vašim glavnim sadržajem? (Čak i ako za ostatak sajta nije završen sa učitavanjem)
 • Učitava li se vaša stranica glatko ili se sadržaj „skače“ i menja stilove kako se učitavaju novi resursi?
 • Postoje li kašnjenja pri unosu kada korisnici pokušavaju da komuniciraju sa vašim sajtom?

Ovo su tri metrike od kojih se trenutno sastoje osnovne web vital karakteristika:

Largest Contentful Paint (LCP)  – meri učitavanje – koliko dugo je potrebno da se glavni sadržaj vaše stranice učita. Ne celokupan sadržaj – samo glavni sadržaj koji posetioci prvo vide. Vaš LCP bi trebalo da bude kraći od 2,5 sekunde.

First Input Delay (FID)  – meri interaktivnost – koliko je vremena potrebno da vaša stranica postane interaktivna. Odnosno, kada će posetilac da klikne na dugme ili neki drugi element na veb strani. Vaš FID bi trebao da bide kraći od 100 ms.

Cumulative Layout Shift (CLS) – meri vizuelnu stabilnost – koliko se vaš sadržaj vizuelno pomera dok se učitava. Jednom rečju on meri (ne)stabilnost sadržaja na Vašoj stranici u vidu njegovog pomaka.Vaš CLS bi trebao biti ispod 0,1.

CORE WEB VITALS SRBIJA

Ova tri pokazatelja su skup merila usmerenih na korisnika u stvarnom svetu koji kvantifikuju ključne aspekte korisničkog iskustva. Oni mere upotrebljivost sajta na mreži, kao što su vreme učitavanja, interaktivnost i stabilnost sadržaja dok se učitava.

 

Zašto je važno da Core Web Vitals Vašeg sajta bude dobar

 

Postoje dva velika razloga zbog kojih bi korisnici WordPress-a trebali da brinu o Google Core Web Vitals-u:

 • Korisničko iskustvo
 • Optimizacija sajta (SEO)

Prvi razlog zašto trebate da imate odličan skor na Core Web Vitals je taj što su oni, barem po proceni Google-a, vrlo dobra metrika za korisničko iskustvo Vaše veb lokacije kada je reč o performansama.

Pojednostavljeno rečeno, optimizacija vašeg osnovnog Web Vitals-a trebalo bi da učini da posetioci Vašeg sajta imaju bolje korisničko iskustvom a manje grešaka prilikom korišćenja web strana, poput slučajnog klika na pogrešno dugme jer se izgled sajta promenio u momentu učitavanja.

Drugi veliki razlog zbog kojeg trebate da povedete računa o Core Web Vitals-u je SEO. Da bi naterao vlasnike sajtova da optimizuju Core Web Vitals, Google koristi jedan dugački štap na čijem kraju je velika šargarepa – rangiranje u pretrazi.

Iako Core Web Vitals još uvek početkom 2021. godine nije signal za rangiranje, Google planira da počne da ih koristiti kao faktor rangiranja negde sredinom 2021. godine.

Dakle – imate malo vremena da se pripremite – ali na kraju morate to uraditi jer na rangiranje vašeg WordPress sajta u 2021. godini može negativno uticati loš skor na Core Web Vitals-u.

 

Kako da analizirate osnovne performanse Core Web Vitals

Postoje dva načina na koja možete da testirate svoj saj sa osnovnim pokazateljima Core Web Vitals:

 • PageSpeed Insights
 • Google Search Console

GoogPageSpeed Insights

Ako želite brzo da testirate Vaš sajt prema Core Web Vitals-u, možete da koristite Google alatku za testiranje PageSpeed Insights.

Kada ukucate svoj sajt u polje namenjeno za to i pritisnete “analiziraj”, videćete pokazatelje za:

 • Largest Contentful Paint
 • Cumulative Layout Shift

Google označava merila Core Web Vitals plavom zastavicom.

core web vitals srbija analiza

First Input Delay moći ćete da vidite samo ako vaša veb lokacija ima dovoljno podataka iz stvarnog sveta. Ako Vaš sajt nema mnogo prometa, možda neće imati dovoljno podataka sa polja za prikazivanje ovog izveštaja. Videćete metriku podataka polja za ostale osnovne Core Web Vital funkcije:

core web vitals srbija rangiranje seo

Google će vam takođe dati osnovni rezime o tome da li je Vaš veb sajt prošo test Core Web Vitals ili ne.

Google Search Console

Da bi Vam pomogao da razumete kako trenutno funkcioniše Vaša veb lokacija, Google je takođe dodao novi izveštaj Core Web Vitals u Search Console.

Ako još uvek niste podesili Google Search Console, to bi trebalo da bude nešto što ćete da uraidte odmah po završetku ovog teksta.

Ovaj alat je vrlo moćan jer će umesto da testira samo jedan URL poput PageSpeed Insights, pronaći probleme na celom Vašem sajtu.

 

search console core web vitals seo

 

Kako poboljšati performanse za Vaš WordPress veb sajt i Core Web Vitals

Ako želite da poboljšate Google Core Web Vitals, uglavnom ćete želeti da se usredsredite na poboljšanje učinka veb sajta.

Međutim, važno je da shvatite da Google ne gleda samo broj koji dobijete kada unesete veb sajt u alat za ispitivanje brzine. Dok različiti alati koriste različite načine i algoritme za ispitivanje brzine, većina alata koristi neke varijacije metrike „fully loaded“.

Zapamtite – Google se ne bavi toliko koliko je potrebno da se Vaš sajt u potpunosti učita. Umesto toga, on je više usredsređen na to koliko vremena treba posetiocima da počnu da imaju dobro korisničko iskustvo (što ne mora uvek značiti da je vaš sajt u potpunosti učitan).

Dakle, iako će optimizacija vremena učitavanja stranice verovatno takođe imati blagotvorni efekat na Vaše osnovne Web Vital funkcije, zaista morate više da se usredsredite na to kako se vaša stranica učitava, a ne samo na to koliko vremena treba da se učita.

Na primer:

 • Da li je vaš „glavni“ sadržaj optimizovan za što brže učitavanje?
 • Kojim redosledom se učitavaju vaše skripte i CSS?
 • Da li imate skripte za blokiranje prikazivanja?
 • Da li prikazujete oglase iz nezavisnih izvora koji uzrokuju promene u rasporedu?
 • Itd…

Nažalost, mnogo toga postaje prilično tehnički. Odnosno, ne možete samo da instalirate dodatak da biste sve popravili, iako dodaci mogu da pomognu u nekim delovima.

Ipak, vaš prvi korak treba da bude osnovna WordPress optimizacija sajta ako to već niste uradili. Za pomoć u tome pogledajte naš kompletan vodič o tome kako da optimizujete sajt u 2020. godini.

 

Optimizujte Largest Contentful Paint (LCP)

Opet, LCP meri koliko je potrebno učitavanju najvećeg i najvažnijeg sadržaja stranice. To će obično biti vaša slika slidera ili video. Ili, ako nemate slider, to bi mogao biti Vaš H1 tekst.

Jedna od najvećih stvari koje ovde možete da uradite je da koristite keširanje stranica za posluživanje statičnih HTML stranica umesto da dinamički gradite svaku stranicu. Ovde smo prikupili najbolje dodatke za keširanje.

Još jedna stvar koju možete da uradite je da se prebacite na efikasniji hosting.

Ostale strategije za poboljšanje vašeg LCP vremena su:

 • Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN)
 • Eliminišite JavaScript i CSS koji blokiraju prikazivanje
 • Ugradite kritični CSS / odložite nekritični CSS
 • Optimizujte i kompresujte slike
 • Koristite Gzip kompresiju sadržaja na nivou servera

Optimizujte First Input Delay (FID)

Ponovo, FID meri koliko je Vaš veb sajt odzivan i interaktivan. Meri vreme od trenutka kada korisnik prvi put stupi u interakciju do trenutka kada vaša veb stranica postane odzivna.

Na žalost, ovde su sve prepravke prilično tehničke prirode, tako da će Vam možda trebati pomoć programera kako bi izbegli loše rezultate. Većina ispravki odnosi se na optimizaciju JavaScript-a Vašeg sajta.

Optimizujte Cumulative Layout Shift (CLS)

Ponovo, CLS meri koliko se sadržaj na Vašem sajtu „menja“ dok se učitava.

Najveći problemi sa kumulativnim pomeranjem rasporeda verovatno će doći iz:

 • Slike bez dimenzija
 • Oglasi
 • Veb fontovi

Za slike, WordPress već pravilno postavlja dimenzije ako umetnete slike kroz uređivač. Kod izgleda otprilike ovako:

<img class = “aligncenter size-full vp-image-51306” src = “https://vplift.com/vp-content/uploads/2017/08/image.png” alt = “primer mega menija” vidth = “750” height = “523” srcset = “https://vplift.com/vp-content/uploads/2017/08/image.png 750v, https://vplift.com/vp-content/uploads/ 2017/08 / image-300k209.png 300v, https://vplift.com/vp-content/uploads/2017/08/image-610k425.png 610v “sizes =” (mak-vidth: 750pk) 100vv, 750pk ” >

Za oglase i embedovane delove takođe ćete želeti da odredite dimenzije tako da oglas ne prouzrokuje „skok“ Vašeg sajta.

Da biste izbegli probleme sa nestilizovanim i nevidljivim tekstom, možete unapred da učitate važne fontove.

Pripremite se za Web Vitals na WordPress-u

Sviđalo Vam se to ili ne, Google Core Web Vitals će biti deo načina na koji optimizujete WordPress sajt (ili klijenta) tokom 2021. godine. Dakle – ne dozvolite da Vas Core Web Vitals iznenadi. Upoznajte se odmah i počnite da radite na načinima za poboljšanje rezultata.

Ne samo da će to biti faktor rangiranja 2021. godine, već bi trebalo da Vam pomogne i da poboljšate korisničko iskustvo Vaše sajta, što je samo po sebi vredan cilj.

Imate li pitanja o Google Core Web Vitals-u na WordPress sajtu? Pošaljite nam poruku ili nas pozovite!

Sorry, the comment form is closed at this time.