logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 11 616 7823
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com

DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED

+381603886266

 

Blog

Home / Redizajn sajta  / Redizajn starog sajta i 6 saveta koji će Vam pomoći u izradi
redizajn starog sajta

6 saveta za redizajn starog sajta

Redizajn starog sajta je nešto što Vam iskreno preporučujemo i trebalo bi odmah da uradite ako Vaš sajt godinama stoji ne promenjen na mreži.

Zašto redizajn starog sajta?

Vaš veb sajt postoji još od 2007. godine i bile ste zadovoljni sa njim duži vremenski period. Međutim vremena se menjaju i nešto što je pre 10 godina bilo “in” sada je potpuno prevaziđeno. Isti dizajn, iste stare slike, nepromenjen sadržaj  i naravno da je korisnicima postao ne zanimljiv. Shvatili ste da promena nekoliko sitnijih estetskih delova sajta, tu i tamo, nije dovoljna da ostanete u borbi sa konkurencijom na tržištu.

Unajmite profesionalnog veb dizajnera

veb dizajner srbija redizajn starog sajta

Posle sagledavanja svih opcija koje Vam se pružaju na tržištu kada je u pitanju redizajn sajta, saradnja sa profesionalnim veb dizajnerom Vam izgleda kao najbolja varijanta. Dobijate neke preporuke i pronalazite veb dizajnera koji zadovoljava Vaše potrebe i može da Vam uradi veb sajt u okviru Vašeg budžeta.

Pokrenuli ste saradnju, nestrpljivo isčekujete Vaš novi sajt koji će Vam pokrenuti poslovanje, ali onda, iz nekog razloga, sve počinje da traje puno duže nego što ste očekivali, puno promena, pitanja, stalno novih zahteva i izgleda Vam kao da nikad kraja novom sajtu.

Šta se dešava?

Možda Vam veb dizajner nije postavio prava pitanja na početku saradnje. Možda je preporučio templejt koji nije bio ono što ste Vi imali na umu. Možda je petnaest drugih stvari uticalo na napredak izrade Vašeg veb sajta i odložilo start na mreži.

Ranije smo pisali o važnosti izgradnje snažnog odnosa punog poverenja sa Vašom SEO agencijom, i većina ovih principa je apsolutno primenljiva i u ovom slučaju.

Redizajn starog sajta zahteva dobar odnos sa veb dizajnerom ukoliko želite da se stvari odvijaju glatko od samog koncepta izrade veb sajta do njegovog lansiranja na mrežu.

Kada je redizajn starog sajta u pitanju Vi morate da igrate glavnu ulogu i pomoći dizajneru na sve moguće načine tako da se Vaše veb strane dovrše i pokrenu na vreme. Sledeći ovih naših 6 saveta u vezi veb dizajnera i izrade novog sajta prođite kroz redizajn sajta lako i bez glavobolje.

| Zatražite besplatan SEO izveštaj o Vašem veb sajtu i pogledajte kako je pozicioniran na Google. |

1. Prepoznajte stručnost veb dizajnera

Kreiranje novih veb strana nije ni malo lak zadatak. Iako postoji puno šablona i tema za izradu sajtova, čak i online radionica koje Vam pomažu da sami uradite sajt, izabrali ste se da radite sa profesionalnim veb dizajnerom jer želite da se postarate da je sve urađeno ispravno i da će se Vaš veb sajt dobro rangirati na Google pretraživaču.

Izbor veb dizajnera

Izabrali ste veb dizajnera na osnovu njegovih ranijih radova i stručnosti, mada to nije baš merilo da ćete i Vi biti zadovoljni njegovim radom. Dobar veb dizajner mora da ima veliko znanje o svakom ključnom koraku procesa izrade sajta kako bi osigurao da kao rezultat na kraju svi budu zadovoljni – i Vi, i korisnici i Google.

Veb dizajner Vam je prijatelj

U svakom razgovoru sa Vama, veb dizajner mora da zna tačno šta je sledeći korak i na koji način da to uradi. Mora da prepozna Vaše želje i da ih uskaladi sa izradom sajta. To znači da kada Vam veb dizajner da neku preporuku ili sugestiju koja se ne slaže sa onim što ste Vi prvo zamislili, verovatno on zaista ima dobar razlog za to.

Ne tražite da dobar sajt bude urađen preko noći

Uspostavite poverenje sa veb dizajnerima jer su oni profesionalci i znaju stavari koje Vam niko neće reći na youtube, jer iza njih stoji veliko iskustvo i moraju tačno da znaju da procene kompleksnost posla i vremenski okvir završetka sajta.

Zapamtite, kvalitetan redizajn starog sajta traži vreme za izradu i testiranje i što je duži period izgradnje i testiranja veb strana, to će krajnji rezultat biti bolji.

2. Pripremite materijal za redizajn sajta

redizajn starog sajta

Veb dizajneri kreiraju lepe strane i rešavaju komplikovane probleme, ali oni jednostavno nisu mađioničari. Njihov posao je da dođu do dizajna koji će se Vama svideti i pružiti dugoročno rešenje za Vaš biznis. Vaš posao je da im pružite detaljan opis projekta kako bi Vam mogli pružiti najbolja moguća rešenja.

Redizajn starog sajta kod mnogih dizajnera počinje sa upitnikom koji im pomaže da saznaju Više o Vašem poslu i razumeju više o Vašoj ciljnoj publici, konkurentima, ciljevima, proizvodima itd.

Prođite sve detalje

Ne brzajte kod ovog dela. Prođite što detaljnije ceo sajt i sve strane koje će biti kreirane. Što više budete objasnili i uputili dizajnera u Vaše poslovne ciljeve i želje, to će se bolje odraziti na dizajn veb sajta.

Informacije važnje za redizajn starog sajta

Druge informacije koje mogu biti od pomoći i važne su za redizajn starog sajta: kontakt podaci, tekstualni sadržaj strana, fotografije visokog kvaliteta, grupe proizvoda, informacije o dobavljačima i brendovima.

Odvojte Vaše vreme i pripremite sve što Vam je veb dizajner tražio jer ukoliko blagovremeno predate materijal velike su šanse da će se projekat završiti na vreme.

3. Saradnja i komunikacija

Kada veb dizajner uradi prvi nacrt novog sajta, želeće da čuje Vaše mišljenje. Pažljivo pregledate rad, pružite korisne i pravovremene (i konstruktivne) povratne informacije i ostanite uključeni u ceo proces izrade dok sajt napreduje ka finalnom rešenju-

Ne ćutite!

Kada potpišete ugovor za redizajn starog sajta, tu Vaše obaveze nikako ne prestaju. Morate maksimalno biti angažovani i fokusirani na detalje kako bi projektu posvetili punu pažnju, ili postoji šansa da nećete biti zadovoljni krajnjim rezultatom a uz to i gubite vreme i novac. Ako previše vremena prolazi, a sajt i dalje nije gotov, Vaši ciljevi se mogu promeniti i projekat gubi svoju startegiju. Zajednički, uz veb dizajnera, fokusirajte se na posao jer kooperativni pristup osigurava najbolji mogući rezultat na kraju.

4. Pustite dizajnera da radi svoj posao

redizajn sajta

Veb dizajneri vole kada su klijenti uključeni u proces izrade sajta, ali ne toliko da počnete da preuzimate njihovu ulogu i insistirate na svojeručnom definisanju svakog detalja.

Važno je da zapamtite u ovom trenutku da je važan onaj faktor poverenja o kojem smo pričali ranije, i da je dizajner tu da reši Vaše probleme. Nemojte biti užasno opterećeni određenim fontom, bojom, rasporedom slika i provoditi sate opsednutih tim sitnim detaljima. Dizajner je taj koji zna kako se sve uklapa i na koji način će prezentovati najbolje Vaše poslovanje.

Dizajner je tu za detalje

Veb dizajneri takođe razmišljaju o tome kako će Vaš veb sajt izgledati, da li su pozivi na akciju dovoljno uočljivi, kako će korisnik koristiti navigaciju na sajtu, koji elementi bi trebalo da budu interaktivni, kako će sajt izgledati na mobilnim uređajima itd.

Sve ove i još mnoge druge odluke koje veb dizajneri donose zasnovane su na njihovim dugogodišnjim iskustvima izgradnje efikasnih veb stranica.

Što više pitate to bolje

Najbolja stvar, ukoliko Vam se nešto ne sviđa na sajtu, je da pitate. Treba da znate da li je to Vaše subjektivno mišljenje, ili je to rad dizajnera koji mora da bude takav jer utiče na krajnji cilj sajta. U svakom slučaju treba da pitate o svemu što Vas buni ili Vam se ne sviđa na sajtu i da započenete diskusiju o tome. Ukoliko ste ostali pri svom mišljenju jednostavno pustite dizajnera da dođe do drugog rešenja.

| Više informacija o uslugama veb dizajna. |

5. Izbegavajte previše mišljenja

redizajn starog sajta

Posle upoznavanja da dizajnom Vašeg novog sajta, verovatno ćete biti u iskušenju da pitati druge (kao što su prijatelji i porodica) za njihovo mišljenje.

Ovo jednostavno može učiniti više štete nego dobrog.

Smanjite uticaj okoline maksimalno

Za neke  strane ćete sigurno biti ubeđeni da su savršene sve dok Vam neko ne kaže: “Ne sviđa mi se ova plava” ili “Ne sviđa mi gde su slike postavljene”, i onda dolazi do sumnje u Vaš sud o dizajnu. Preveliko mešanje drugih ljudi može dovesti do poremećenog odnosa između klijenta i dizajnera i verovatno će rezultirati neproduktivnim krugovima promena dok će dizajner biti sve obeshrabreniji.

Fokusirajte se na krajnji cilj

Na kraju krajeva, Vi ste taj koji donosi odluke i taj koji u potpunosti razume svoje poslovne ciljeve. Budite odlučni, ostavite subjektivna mišljenja po strani i fokusirajte se na krajnji cilj.

Ako vać morate ili želite da tražite još nečije mišljenje, obavezno neka to bude neko stručan kako bi mogli objektivno da kritikuju dizajn.

6. Kreirajte savršene strane i za korisnike i za Google

Iako je veb dizajner odgovoran za način na koji urađen redizajn starog sajta, klijent je obično odgovoran za pružanje sadržaja koji će Vaši posetioci čitati.

Ako ne znate šta da napišete ili stalno menjate sadržaj, to može prouzrokovati značajna kašnjenja.

Vreme je novac, zato se pobrinite da planirate unapred i razmišljašte o svim stranama koje treba da napišete tokom čitavog procesa. Ne brzajte već se fokusirajte da bi konačno rešenje bilo jednostavno savršeno.

Redizajn starog sajta mora da bude savršen

Redizajn starog sajta zahteva puno vremena i razmišljanja ali ako imate problem da napišete kvalitetan sadržaj, pitajte svog dizajnera o uslugama pisanja sadržaja za sajt. Kopirajter će preuzeti teret pisanja kvalitetnog sadržaja koji će uključiti relevantne ključne reči za Google pretraživač i fraze koje privlače posetioce, što će dodati na vrednosti Vašeg veb sajta.

Vi ste jedan tim

Na kraju, važno je da zapamtite, da i Vi, i dizajner radite na istom projektu. Veb dizajneri će želeti da Vaš veb sajt izrade što je brže moguće, ali ne mogu žrtvovati kvalitet sajta zarad brzine izgradnje.

Kvalitetan rad traži vreme, ali sada kada imate ovih naših 6 saveta za redizajn starog sajta, moći ćete da tačno znate na šta da se fokusirate da bi Vaš sajt bio što je pre moguće završen.

Post a Comment