logo
DIGITALNA MARKETINŠKA AGENCIJA SA KOJOM UVEK IDETE NAPRED
Prvomajska 8s, Zemun, Srbija
+381 60 388 6266
info@optimizacijasajtova.com
 

Blog

Home / SEO  / Pređete sa HTTP na HTTPS do oktobra i sačuvajte svoju poziciju
https prelazak

HTTPS je nešto što Google sigurno i lagano gurao tokom cele prošle godine. Google je podstrekivao rano usvajanje ovog sigurnosnog protokola. Ne samo da HTTPS domeni dobiju oznaku “Secure” od Google Chrome, već vam u stvari pomažu da bolje i brže učitate vašu web stranicu.

Međutim, to nije glavna tačka ovog posta. Danas, Google je poslao e-poštu svim korisnicima Google konzole za pretragu (Google search console) i glavna sugestija Google je da ako imate sajt koji nije na HTTPS, onda morate da usvojite HTTPS pre oktobra ili rizikujete da izgubite saobraćaj i imate “NON SECURE” pop-up obaveštenje na svom sajtu za Chrome korisnike! (a naravno chrome korisnika je ubedljivo najviše)

Prelazak na https

Šta nam Google kaže u tom mail-u.

Očigledno da ćemo svi dobiti različite poruke jer svi upravljamo različitim web stranicama, ali poruka je u proncipu za sve ista: **Usvojite HTTPS do oktobra 2017 ili gubite poziciju.**

Mi smo odavno usvojili sigurnosni protokol i na različitim blogovima svom već pisali o njegovim prednostima. U osnovi, on pomaže vašoj web lokaciji da bude sigurnija što se odražava obaveštenjem “SECURE” koje Chrome prikazuje za sajtove koji su sigurni.

HTTPS je siguran, HTTP nije!

U suštini, razlog za Google okretanje prema HTTPS-u je sigurnost veb sajta. Ranije ove godine Google je poslao obaveštenja da podaci koji se šalju kroz sajt moraju biti osigurani. Ovo uključuje, ali nije ograničeno na sajtove koji prikupljaju podatke o klijentu, kao što su informacije o kreditnoj kartici i čak lične informacije.

HTTP u osnovi dozvoljava hakerima da se ušunjaju na vaš računar i web sajt i ukradu sve dragocene informacije.

Google želi to da izbegne snažno podstičući prelazak na HTTPS. Ukoliko Vam je na umu optimizacija sajta, preporučujemo Vam da primenite ovaj savet Google što pre.

Čudna stvar u svemu ovome je što Google nikad nije bio tako izričan po pitanju ovog protokola.
Google je nagrađivao prelazak kroz povećanje vidljivosti kao i rangiranja na pretraživaču. Očigledno je da se “lep” pristup nije razvio tako brzo koliko je Google želeo, što je dovelo do iznenadnog okreta za 180 stepeni.

HTTPS znači bezbedan sajt na mreži

U mejlu je jasno naznačeno da je novo upozorenje deo dugogodišnjeg plana Google da obeleži sve stranice koje se služe preko HTTP-a, i koje će od oktobra 2017. biti označene kao “nebezbedne”. Sada vam ostaje da se prebacite na HTTPS do oktobra ili rizikujete da izgube saobraćaj i budete obeleženi kao nebezbedni za posetu.

Naše mišljenje je da bi trebalo da definitivno usvojite ovaj sigurnosni protokol pre oktobra. Ne samo da ćete biti ispred svoje konkurencije, već ćete moći da se prilagodite promenama pre nego što se svi drugi snađu.

Kontaktirajte svoje programere i pređite na sigurniji rad na mreži već danas!

Post a Comment